kzk-ekofPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije doneo je, na osnovu člana 35. stav 2 Zakona o zaštiti konkurencije, Zaključak o pokretanju postupka po službenoj dužnosti protiv preduzeća „MIP-RŠV“ iz Ćuprije, „Inter-mehanika“ iz Smedereva, „Tatravagonka bratstvo“ iz Subotice i „Šinvoz“ iz Zrenjanina, koja se bave remontom šinskih vozila, radi ispitivanja povrede konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.

Postupak je pokrenut nakon inicijative koju je Komisija primila 14. marta 2016. godine. Podnosilac inicijative naveo je da je izvršena povreda konkurencije nameštanjem ponuda u postupku javne nabavke usluge remonta vagona za prevoz uglja. Ovakva vrsta ponašanja učesnika u javnim nabavkama predstavlja poseban oblik restriktivnog sporazuma iz člana 10. Zakona, jer predstavlja zabranjeni dogovor između učesnika na tržištu – konkurenata o uslovima učešća u postupcima javnih nabavki.

Nakon detaljne analize svih navoda i dokumentacije, dana 11. maja 2016. godine donet je Zaključak o pokretanju postupka. U okviru postupka su u Ćupriji, Smederevu i Zrenjaninu obavljeni nenajavljeni uviđaji u prostorijama učesnika na tržištu.

Pozivaju se sva lica koja raspolažu podacima, ispravama ili drugim relevantnim informacijama koje mogu doprineti utvrđivanju činjeničnog stanja u ovom postupku da iste dostave na adresu: Komisije za zaštitu konkurencije, Savska 25/IV, Beograd.

Zaključak o pokretanju postupka objavljen je u „Službenom glasniku Republike Srbije“ br. 47 /18.05.2016.