ebrd cpcKomisija za zaštitu konkurencije u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, uz tehničku podršku Centra za liberalno-demokratske studije (CLDS) organizovala je međunarodnu konferenciju „Institucionalna izgradnja nacionalnih tela za zaštitu konkurencije u Jugoistočnoj Evropi”.

Konferenciju su otvorili predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović, direktor EBRD –a za Srbiju Daniel Berg i Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima sa EU.

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović naglasio je, da posle godina recesije , nacionalna tela za zaštitu konkurencije nemaju pravo na grešku, da moraju obezbediti spontano delovanje pravila konkurencije i reagovati samo u meri i na način da se to delovanje što efikasnije omogući za dobrobit privrede i potrošača.

„Verujem da je jedini odgovor – upravo kroz izgradnju institucionalnih kapaciteta tela za zaštitu konkurencije kako bi ona na osnovu ekonomskih parametara, delovala što objektivnije. Potrebna su nam nova znanja, alati i instrumenti za praćenje tržišta i procenu ponašanja njegovih učesnika. Važne su nam što relevantnije sektorske analize, o čemu ćemo, na moje veliko zadovoljstvo, razgovarati tokom sutrašnjeg dana.“

ebrd cpcPredsednik Obradović je rekao da veruje da postoji značajan prostor za unapređenje institucionalnih kapaciteta nacionalnih tela regiona.

“Razmena iskustava koja doprinose ujednačavanju prakse, a koja predstavlja neophodnost u vremenu povezanih tržišta i globalizacije, prezentacija novih alatki, procedura, kao i zakonskih rešenja biće, nesporno, onaj, neophodan korak dalje u borbi protiv sve suptilnijih pokušaja povreda konkurencije, čiji smo svi, gotovo svakodnevno, svedoci.”

Direktor EBRD za Srbiju Daniel Berg izrazio je podršku radu i funkciji nacionalnih tela za zaštitu konkurencije i istakao da je važno što u Srbiji postoji Komisija koja je sposobna da odgovori na izazove stvaranja ravnopravnih uslova za sve učesnike na tržištu. Ovakvi skupovi su, kako je rekao Berg, u tom smislu od suštinskog značaja, jer omogućavaju razmenu iskustava koja će unaprediti funkcionisanje svih tela u regionu SE Evrope.

„Ako je tržište regulisano, to je uslov za veći privredni rast i blagostanje stanovništva. Ako je veliki udeo sivog tržišta, veći su izgledi za rast kriminaliteta“ zaključio je Berg i dodao da EBRD i druge međunarodne institucije svesrdno pomažu unapređenje zakonske regulative kako bi se poboljšala investiciona klima.

U tom smislu, Srbija je, po mišljenju Berga, izuzetno uspešna, jer je usvajanje seta ekonomskih zakona omogućeno poboljšanje uslova za konkurentnost.

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević istakla je da Srbija neće imati većih problema u pregovorima u poglavlju 8, a koji se tiču konkurencije.

„Kada je u pitanju samo pitanje zaštite konkurencije pozicija Srbije je, zahvaljujući kvalitetnom radu Komisije, neće imati nikakvih problema. Međutim, u okviru ovog poglavlja razmatra se i status državne pomoći. Tu će stvari biti mnogo složenije“, zaključila je Miščević.

Ona je konstatovala da je Komisija za zaštitu konkurencije Srbije dobar primer funkcionisanja nezavisnog tela, iako su ta tela, uglavnom, bila nepoznanica za zemlje u tranziciji.

Na konferenciji su učestvovali ugledni panelisti dr Rasel Pitman (Russell Pittman) iz Ministarstva pravde SAD, Lorenco Kjari (Lorenzo Ciari) iz Evropske banke za obnovu i razvoj, Gregor Langas (Gregor Langus) iz Evropske komisija i još mnogi svetski i domaći stručnjaci iz ove oblasti, predstavnici advokature kao i poslovne i akademske zajednice u Srbiji.

Medijski prijatelji konferencije su televizija N1, agencija Fonet i magazini Nedeljnik i Nova ekonomija.