oecdPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović primio je šefa Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijna (Tony Verheijen).

Dr Obradović je gospodinu Verheijnu predstavio dosadašnje aktivnosti, kao i planove Komisije koji za cilj imaju unapređenje politike zaštite konkurencije u našoj zemlji. Predsednik Komisije je, tokom razgovora, posebno istakao važnost permanentne edukacije iz oblasti prava konkurencije svih institucija i nivoa vlasti, a naročito pravosudnih organa.

Šef Kancelarije Svetske banke za Srbiju istakao je da ova međunarodna institucija učestvuje u projektu reforme sudstva u Republici Srbiji, tokom kojeg su primili brojne pritužbe privatnog sektora na funkcionisanje sudova u našoj zemlji, posebno upravnih i privrednih.

U tom smislu, zajednički je konstatovan interes da se sarađuje sa svim nadležnim organima i institucijama, a kako bi se unapredilo funkcionisanje sudstva u Srbiji. Takođe, zaključeno je da obe institucije imaju važnu ulogu u unapređenju konkurentnosti naše zemlje i procesa restruktuiranja državnih i javnih preduzeća.

Dogovoreno je da se komunikacija Komisije za zaštitu konkurencije i Kancelarije Svetske banke u Srbiji u narednom periodu intenzivira, a u cilju unapređenja privrednog ambijenta naše zemlje.

Sastanku su prisustvovali i Srđan Svirčev, ekspert Svetske banke za javni sektor, Marko Obradović, član Saveta Komisije za zaštitu konkurencije, kao i Nina Vasić, samostalni savetnik u Sektoru za domaću i međunarodnu saradnju Komisije.