icnMeđunarodna mreža tela za konkurenciju (International Competition Network) organizovala je u Madridu i ove godine, 13-ti put za redom, radionicu posvećenu unapređenju znanja o otkrivanju kartela (ICN Cartel Workshop).

Domaćini ovogodišnje četvorodnevne radionice namenjene dodatnom usavršavanju eksperata iz oblasti povreda konkurencije bilo je špansko telo za zaštitu konkurencije – Comision nacional de los mercados y la competencia.

Srpsku Komisiju za zaštitu konkurencije su, na ovom skupu predstavljali eksperti iz Sektora za utvrđivanje povreda konkurencije Vladimir Antonijević i Marija Kovačević.

Tokom radionice, diskusija je fokusirana na strategije za otkrivanje i istraživanje kartela, upoznavanje sa mogućim preventivnim sredstvima, kao i saradnja između različitih tela za zaštitu konkurencije u domenu otkrivanja i sprečavanja kartela. Predavači su, kao i prethodnih godina, bili stručnjaci za oblast otkrivanja kartela iz Evropske komisije, ali i iz država gde postoji višedecenijsko iskustvo i praksa u otkrivanju brojnih vrsta povreda konkurencije.

Osim telima za zaštitu konkurencije, radionica je namenjena i stručnjacima iz nevladinog sektora.