kzk-ekofKomisija za zaštitu konkurencije obustavila je postupak pokrenut po službenoj dužnosti protiv Akcionarskog društva „Železnice Srbije“ iz Beograda, nakon što je postupilo po svim obavezama određenim Zaključkom o prekidu postupka od 19.01.2016. godine, a čime je sprovelo mere otklanjanja povrede konkurencije.

Akcionarsko društvo „Železnice Srbije“ je ispunjavanjem obaveza po navedenom zaključku Komisije omogućilo pristup i korišćenje železničke infrastrukture i drugim privrednim subjektima zainteresovanim za obavljanje delatnosti prevoza robe železnicom koji ispunjavaju potrebne uslove, čime je uspostavljena efektivna konkurencije na relevantnom tržištu upravljanja železničkom infrastrukturom .

Komisija i ovom prilikom posebno ukazuje na važnost raspolaganja setom zakonskih instrumenata koji joj omogućavaju da sprovede efektivnu zaštitu konkurencije i da obaveže učesnike na tržištu da usklade svoje ponašanje sa temeljima tržišne ekonomije, sa ciljem ostvarenja ekonomskog napretka i dobrobiti društva, a naročito koristi za potrošače.