јун « 2015 « Комисија за заштиту конкуренције
Саопштење поводом пресуде Управног суда којом се одбија тужба Јавног комуналног предузећа Погребне услуге Београд

Пресудом Управног суда бр. 1 У 177/15 од 07.05.2015. године одбијена је тужба Јавног комуналног предузећа „Погребне услуге” Београд и потврђено је решење Комисије за заштиту конкуренције од 27.11.2014. године, којим је утврђено да је ЈКП „Погребне услуге“ злоупотребило доминантан положај, тиме што је Ценовником осталих услуга прописало неправичну накнаду на име трошкова контроле извођења каменорезачких радова, односно постављања, преправке и уклањања надгробног обележја (споменика) и других предмета на гробљима којима управља ово предузеће. Такође, утврђено је да је ЈКП „Погребне услуге” давање на коришћење гробног места везивало за истовремену продају споменика, израђеног и унапред постављеног од стране ЈКП „Погребне услуге”, на гробљима којима управља ово предузеће.

Одржан семинар: Методологија одређивања релевантног тржишта

seminar odredjivanje relevantnog trzistaКомисија за заштиту конкуренције у сарадњи са ПКС унапређује политику конкуренције у Србији
Представници Комисије за заштиту конкуренције су учествовали на семинару као предавачи у Привредно комори Србије у сарадњи са ПКС и пројектом Унапређење конкуренције у Србији који финансира ЕУ, а спроводи Немачка агенција за међународну сарадњу (ГИЗ), који представља део програма за унапређење политике конкуренције у Републици Србији.
О методологији одређивања границе релевантног тржишта говорио је Милан Костић, док је улогу и праксу Комисије за заштиту конкуренције представио Небојша Миленковић. Андреј Плахутник указао је на процену ефикасне конкуренције и ограничавање, затим, на недозвољена ограничења и значај одређивања релевантног тржишта.

Правила конкуренције у сектору енергетике

kzk-i-pks

Представници Комисије за заштиту конкуренције су учествовали као предавачи на семинару посвећеном области заштите конкуренције са нагласком на изазове у сектору енергетике.

Учесници семинара упознали су се секторским анализама тржишта нафтних деривата, као и са свим недозвољеним клаузулама које се намећу у дугорочним уговорима о снабдевању гасом. Тема семинара била је и проблематика калкулације цена, као и проблеми вертикалне интеграције у производњи и дистрибуцији електричне енергије. На семинару су разматране и основне одредбе које проистичу из Уговора о стабилизацији и придруживању ЕУ у вези раздвајања функција производње од снабдевања и даље дистрибуције енергената крајњим потрошачима.

У сарадњи са ПКС и експертима на пројекту подржаном од ЕУ намењеном унапређењу заштите конкуренције у Србији, Комисија за заштиту конкуренције омогућава привредницима да кроз предавања, радионице и семинаре упознају са основним правилима и политиком заштите конкуренције.

Предавачи на семинару били су Јелена Граховац из Комисије за заштиту конкуренције, као и експерти на пројекту Андреј Плахутник и Александар Ђелић, адвокат.

Семинар је организовала Привредна комора Србије у сарадњи са пројектом Унапређење конкуренције у Србији који финансира ЕУ, а спроводи га Немачка агенција за међународну сарадњу (GIZ) и Комисијом за заштиту конкуренције.

Меморандум о међусобном разумевању и сарадњи на подручју заштите конкуренције Републике Србије и Републике Црне Горе

20150601_130243

Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије и Агенција за заштиту конкуренције Црне Горе потписале су данас у Подгорици, Меморандум о међусобном разумевању и сарадњи на подручју заштите конкуренције. Овим Меморандумом, који су потписали председник Комисије Милоје Обрадовић и директор Агенције Миодраг Вујовић, наставља се унапређивање досадашње успешне сарадње на пољу заштите конкуренције као и развој билатералних односа уз осигуравање услова за ефикасно деловање тржишта производа и услуга.

Српска и црногорска институција за заштиту конкуренције ће на овај начин бити још ближе европским вредностима на пољу права и политике конкуренције, које представљају битан сегмент преговарачког процеса за приступање у пуноправно чланство у Европској унији.

Овим документом Комисија заштиту конкуренције Републике Србије је комплетирала формалну сарадњу са свим државама у региону, што ће значајно олакшати будући рад и праћење и санкционисање неправилности на тржишту