04 « septembar « 2015 « Komisija za zaštitu konkurencije
Postupak ispitivanja koncentracije – Agriser d.o.o. – deo imovine Aleksa Šantić a.d.

Komisija za zaštitu konkurencije je po službenoj dužnosti pokrenula postupak ispitivanja koncentracije koja je sprovedena iako nije odobrena u skladu sa Zakonom o zaštiti konkurencije, a koja je, prema osnovanoj pretpostavci, nastala sticanjem neposredne kontrole od strane društva AGRISER d.o.o. iz Beograda, ulica Terazije broj 8, nad delom imovine društva Aleksa Šantić a.d. iz Alekse Šantića, Sombor, ulica Solunskih dobrovoljaca broj 3, koju čini poljoprivredno zemljište sa pratećim objektima. U predmetnom postupku Komisija će ispitati da li je u konkretnom slučaju postupano suprotno odredbama člana 63. Zakona, kao i dozvoljenost ove koncentracije u skladu sa članom 19. Zakona, kojim je propisano da su koncentracije učesnika na tržištu dozvoljene, osim ako bi značajno ograničile, narušile ili sprečile konkurenciju na tržištu Republike Srbije, a naročito ako bi to ograničavanje, narušavanje ili sprečavanje bilo rezultat stvaranja ili jačanja dominantnog položaja.

Postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti, protiv privrednih društava Victoria Oil a.d. i Vital a.d.

Komisija za zaštitu konkurencije je pokrenula postupak ispitivanja povrede konkurencije po službenoj dužnosti, protiv privrednih društava Victoria Oil a.d. i Vital a.d., radi ispitivanja postojanja restriktivnog sporazuma iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije, kojim se ograničava konkurencija na tržištu proizvodnje jestivog suncokretovog ulja u Republici Srbiji.

Navedena privredna društva su zaključila Ugovor o poslovnoj saradnji čiji je predmet proizvodnja proizvoda rafinisanog suncokretovog ulja pod robnom markom kupca (Vital) od strane prodavca/proizvođača (Victoria Oil) shodno potrebama i nalogu kupca, kao i kupoprodaja istih na način i pod uslovima koji su bliže definisani samim Ugovorom. S obzirom da su navedena privredna društva direktni konkurenti na tržištu priozvodnje jestivog suncokretovog ulja, a imajući u vidu prethodno navedeni ugovor, Komisija je osnovano pretpostavila postojanje povrede konkurencije sklapanjem zabranjenog sporazuma koji za posledicu može imati usaglašavanje cenovne politike, ograničavanje obima i kvaliteta proizvodnje, podelu tržišta i razmenu poverljivih poslovnih informacija.

Komisija će u ispitnom postupku preduzeti dokazne radnje u cilju utvrđivanja odlučnih činjenica, koje su od značaja za ocenu postojanja povrede konkurencije.