Комисија за заштиту конкуренције је покренула поступак испитивања повреде конкуренције по службеној дужности, против друштва Јавно комунално предузећа Инфостан из Београда ради испитивања повреде конкуренције из члана 16. Закона о заштити конкуренције.

Злоупотреба доминантног положаја на тржишту забрањена је, а нарочито у случају примењивања неједнаких услова пословања на исте послове са различитим учесницима на тржишту, чиме се поједини учесници на тржишту доводе у неповољнији положај у односу на конкуренте.

Комисија основано претпоставља да друштво Инфостан поседује пословно осетљиве информације о броју корисника који не користе услуге осигурања домаћинства, излистан кроз систем обједињене наплате. Користећи своје сазнање и положај, друштво Инфостан је омогућило акционарском друштву за осигурање „Generali osiguranje Srbija“, увид у тржиште, односно пружила информације о потенцијалним корисницима који не користе услуге осигурања, чиме је применило неједнаке услове пословања на исте послове са различитим учесницима на тржишту, доводећи у неповољнији положај поједине учеснике на тржишту у односу на конкуренте, чиме је злоупотребило доминанти положај.

Комисија ће у испитном поступку предузети доказне радње у циљу утврђивања одлучних чињеница, које су од значаја за оцену постојања повреде конкуренције.

Позивају се сва лица која располажу подацима, исправама или другимрелевантним информацијама које могу допринети утврђивању чињеничног стања у овом поступку да исте доставе Комисији за заштиту конкуренције на адресу Савска 25, Београд