Комисија за заштиту конкуренције је по службеној дужности наставила поступак испитивања концентрације који је покренут на основу пријаве друштва „Индустрија млека и млечних производа Имлек“ а.д., из Падинске Скеле.

Концентрација је пријављена због стицања 100% удела у друштву „Нишка млекара“ д.о.о. од стране компаније „Имлек“.

Након што је извршила увид у достављену документацију и на основу свих чињеница које проистичу из садржаја поднете пријаве, Комисија је утврдила да би спровођењем пријављене концентрације, друштво „Имлек“ учврстило свој положај на тржиштима откупа сировог крављег млека, производње и продаје млека и млечних производа, будући да су друштва „Имлек“ и „Нишка млекара“ директни конкуренти као и да је друштво „Имлек“ најснажнији учесник на релевантним тржиштима.

Комисија ће зато у испитном поступку додатно оценити све законом прописане критеријуме на основу којих се утврђује дозвољеност концентрације, а не само структуру релевантних тржишта и положај учесника у концентрацији на њима. Комисија ће конкретно испитати да ли пријављена концентрација испуњава услове дозвољености из члана 19. Закона о заштити конкуренције, односно да ли би се спровођењем концентрације значајно ограничила, нарушила или спречила конкуренција на тржишту Републике Србије или његовом делу.