FICАктивности Комисије за заштиту конкуренције на унапређењу привредног амбијента у Републици Србији, а посебно оне везане за процес преговора у оквиру Поглавља 8: Политика заштите конкуренције, биле су главне теме сусрета председника Комисије за заштиту конкуренције др Милоја Обрадовића и Азре Иковић из Директората за суседску политику и преговоре о проширењу Европске комисије.

Др Обрадовић је упознао гошћу са досадашњим радом и плановима Комисије, нарочито оним који су везани за усаглашавање законодавног оквира у коме ради институција са правним тековинама ЕУ. Комисија је, истакао је др Обрадовић, припремила предлоге три уредбе које се тренутно налазе у процедури усвајања, а чиме, у потпуности, усклађује постојећи законодавни оквир са оним што је предвиђено Националним програмом за усвајање правних тековина ЕУ.

Истакнуто је да је политика заштите конкуренције у Србији, а посебно рад Комисије за заштиту конкуренције, високо оцењен од стране администрације у Бриселу. Наиме, у последњем Извештају Европске комисије о напретку, као и у неформалним контактима са представницима ЕК, Комисија за заштиту конкуренције препозната је као један од делова српске администрације чији је рад највише усаглашен са правним тековинама Европске уније.

Председник Комисије је обавестио госпођу Иковић и о активностима на реализацији пројекта оснивања Форума за заштиту конкуренције Западног Балкана, са седиштем у Београду, а који је, заједно са ЕБРД, покренула Комисија за заштиту конкуренције.

Председник Обрадовић, је такође, представио активности на промоцији политике заштите конкуренције које Комисијa спроводи. Представница Директората ЕК је подржала напоре Комисије на обезбеђивању равноправних услова за све учеснике на тржишту и истакла важност даље унапређења рада Комисије.