kzkКомисија за заштиту конкуренције покренула је по службеној дужности поступак испитивања повреде конкуренције на тржишту платних картица и против конкурента Mastercard организације на том тржишту, односно три следећа друштва VISA Incorporated и VISA International Service Association са седиштем у Foster City, Калифорнија и VISA CEMEA Holdings Limited са седиштем у Лондону (VISA организација).

Анализа услова конкуренције на тржишту платних картица у Републици Србији показала је да је због истих радњи и са истим правним основом неопходно покренути поступак и против VISA организације. Наиме, Комисија је основано претпоставила да и VISA организација, као облик удружених учесника на тржишту Републике Србије, у смислу члана 10. Закона о заштити конкуренције одређује минималне међубанкарске накнаде у неправичном износу, које примењују банке на територији Републике Србије у систему VISA. Тиме је VISA организација утицала на повећање трговачке накнаде – провизије банке трговца за прихватање плаћања платном картицом, коју банке зарачунавају трговцима за омогућавање услуге безготовинског плаћања (у даљем тексту: трговачка накнада). Највећи део трговачке накнаде (око 60–70%) чини међубанкарска накнада. У Републици Србији међубанкарске накнаде су тренутно вишеструко више него на тржиштима Европске уније. Како даље произлази, трговци који прихватају плаћање платним картицама трошак трговачке накнаде урачунавају у малопродајну цену коју преносе на потрошаче, независно од тога да ли је плаћање извршено платном картицом или готовином. На тај начин се ограничава конкуренција на тржишту банака прихватилаца у погледу износа трговачких накнада које нуде трговцима за услугу пријема платних картица, а могућ је и негативан утицај на конкуренцију на тржишту издавалаца платних картица на територији Републике Србије јер су банке подстакнуте да нуде платне картице чије коришћење на продајним местима подлеже највишој стопи међубанкарске накнаде.

Позивају се сва лица која располажу подацима, исправама или другим релевантним информацијама које могу бити од значаја за утврђивање чињеничног стања у овом поступку да исте доставе Комисији за заштиту конкуренције на адресу ул. Савска бр. 25/IV, Београд