Debata Novi SadKomisija za zaštitu konkurencije organizovala je, povodom Dana konkurencije, međunarodnu konferenciju „Agenda unapređenja politike konkurencije“.

Skup su uvodnim izlaganjima otvorili ministar finansija Siniša Mali, predsednica Odbora za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Snežana B. Petrović, Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji i domaćin konferencije, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović.

Obeležavanju Dana konkurencije prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, visoki predstavnici svih nezavisnih tela u Republici Srbiji i drugih državnih institucija, kao i veliki broj predstavnika diplomatskog kora, akademske i stručne javnosti i tržišnih učesnika koji posluju na tržištu Republike Srbije.

Komisiju za zaštitu konkurencije Republike Srbije, kao i sve učesnike konferencije posebnom video porukom pozdravila je komesarka za konkurenciju Evropske komisije Margaret Vestager. Ona je istakla da sva tela koja su nadležna za sprovođenje politike zaštite konkurencije dele jednu važnu privilegiju: ono šta ona rade je od suštinske važnosti za građane.

- Ako smo uspešni u našem poslu ostvarivanja efikasne konkurencije na tržištu, naši će građani imati bolji život. Kao tela za zaštitu konkurencije jedino možemo ispuniti našu ulogu kada smo spremni da se približimo što više svim ključnim zainteresovanim javnostima, uključujući regulatorna tela, nacionalne sudove, kompanije kako bi što bolje shvatili ko smo i šta je naš posao, navela je Vestagerova.

Komesarka je naglasila da će Evropska komisija, a posebno Direktorat za konkurenciju nastaviti konstantno da radi sa vladama i telima za zaštitu konkurencije u ovom regionu kako bi se pripremili za članstvo u EU, kao i da su dobre inicijative koje spajaju sve regionalne igrače.

Činjenicu da je Komisija od strane Evropske komisije, ali i Parlamenta označena kao jedna od najefikasnijih nezavisnih institucija, predsednik Obradović je prokomentarisao tvrdnjom da je za uspeh zaslužan timski rad koji je u Komisiji prisutan, dobri odnosi sa svim institucijama i podrška države.

- Mi, u Komisiji za zaštitu konkurencije ne shvatamo nezavisnost koju imamo kao privilegiju koja nam omogućava da ne sarađujemo i komuniciramo sa svima koji nam mogu biti partneri u važnom zadatku unapređenja politike zaštite konkurencije u našoj zemlji – naglasio je predsednik Obradović i dodao da je tim Komisije svestan da u svom radu, pre svega, mora da poštuje zakon i javni interes.

U okviru konferencije održana su dva panela „Regionalni tržišni učesnici i zaštita konkurencije“ i „Preuzimanje obaveza tržišnih učesnika u kontekstu odvraćanja od povreda konkurencije“.

Opširnije…