Debata Novi SadPredsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je, tokom današnjeg susreta sa predsednikom Evropske banke za obnovu i razvoj Sumom Čakrabartijem, podržao ideju o osnivanju Foruma tela za zaštitu konkurencije zemalja Zapadnog Balkana, sa sedištem u Beogradu.

Reč je o inicijativi Evropske banke za obnovu i razvoj, sa ciljem intenziviranja saradnje tela za zaštitu konkurencije regiona Zapadnog Balkana, pre svega u osmišljavanju i usaglašavanju stavova na nivou predsednika, a u kontekstu razmene znanja i iskustava. Nosilac ove aktivnosti bila bi Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije, a Forum bi činila i tela iz Slovenije, Hrvatske, BiH, Crne Gore, Albanije i Severne Makedonije.

- Činjenica da je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić podržao ovu inicijativu od presudnog je značaja za naše buduće aktivnosti vezane za ovaj projekat, rekao je ovim povodom predsednik Komisije za zaštitu konkurencije, dr Miloje Obradović i dodao da je Forum podržan i od strane Evropske komisije.

Prema njegovoj proceni, intenziviranje saradnje kroz ovu inicijativu, ojačaće regionalnu kooperaciju i odnose, ali i unaprediti efikasnost u obezbeđenju ravnopravnih uslova na tržištima čitavog Zapadnog Balkana.

Formiranje ovog Foruma bila je tema i prošlonedeljnog panela konferencije koju je Komisija organizovala povodom Dana konkurencije, kao i sastanka koji su čelni ljudi regionalnih tela za zaštitu konkurenciju održali sa predstavnicima EBRD. Inače, ovo je bio prvi put da su se na jednom mestu okupili svi predsednici tela iz zemalja regiona Zapadnog Balkana.