mart « 2019 « Komisija za zaštitu konkurencije
Skupštinski Odbor usvojio izveštaje o radu Komisije

kzkOdbor za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku Narodne skupštine Republike Srbije razmotrio je i jednoglasno usvojio izveštaje o radu Komisije za zaštitu konkurencije za 2017. i 2018. godinu.

Predsednik Komisije dr Miloje Obradović izvestio je članove Odbora da izveštaji o radu Komisije u protekle dve godine sadrže sve ključne elemente vezane za rad institucije. Komisija je, konstatovao je dr Obradović, u navedenom periodu povećala administrativne i institucionalne kapacitete i bila fokusirana na efikasnu i efektivnu primenu zakona i njegovo sprovođenje, u cilju obezbeđivanja što efikasnije zaštite konkurencije u Srbiji.

- Naš cilj je kreiranje konkurentskog tržišta na kome će učesnici povećati svoju produktivnost, inovativnost i investicije, što će rezultirati rastom, razvojem i povećanjem životnog standarda građana Republike Srbije, zaključio je predsednik Obradović tokom predstavljanja izveštaja.

Opširnije…

Predstavnica Komisije dobitnica svetske nagrade za najbolji akademski rad

Debata Novi SadDr Ivana Rakić, viši savetnik u Sektoru za ispitivanje koncentracija Komisije za zaštitu konkurencije dobitnik je prestižne svetske nagrade za najbolji akademski rad u ovoj oblasti.

Na međunarodnom takmičenju koje svake godine organizuje Institut za pravo konkurencije sa sedištima u Parizu i Njujorku (Institute of Competition Law), časopis „Concurrences“ (u izdanju ovog instituta) i Centar za pravo konkurencije Pravnog fakulteta Univerziteta Džordž Vašington iz SAD (George Washington University Law School Competition Law Center), dr Ivana Rakić osvojila je nagradu čitalaca za najbolji akademski rad u kategoriji “procedure”.

Link ka vesti.

Tema rada koju su čitaoci časopisa „Concurrences“ ocenili kao jedan od najboljih, bila je „The Role of Competition Advocacy: The Serbian Experience“ (Uloga zastupanja politike zaštite konkurencije: Iskustvo Srbije“).

Link ka radu dr Ivane Rakić.

Komisija domaćin seminara o iskustvima Republike Koreje u zaštiti konkurencije

kzk-ekofKomisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije organizovala je, zajedno sa Komisijom za fer trgovinu Republike Koreje (KFTC) i uz podršku Ambasade Republike Koreje u Beogradu, seminar na temu „Politika zaštite konkurencije u svetu – iskustva Republike Koreje“.

Skup su uvodnim izlaganjima otvorili predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović, predsednik Komisije za fer trgovinu Republike Koreje Kim San-đo (Sang-Jo Kim) i ambasador Republike Koreje u Srbiji Če Hjong-Čan (Hyoung-Chan Choe).

Pozdravljajući brojne učesnike seminara, predsednik Obradović je istakao da je zaštita konkurencije jedan od ključnih segmenata ekonomskog i privrednog sistema svake zemlje. Sprovođenje zaštite konkurencije u Republici Srbiji vrši se u skladu sa postojećim pravnim sistemom, ekonomskim faktorima, zdravom primenom poslovne logike i javnim interesom. Primena prava i politike zaštite konkurencije vodi, istakao je predsednik Obradović, stvaranju adekvatnog poslovnog okruženja i investicionog ambijenta, kao i većem uključivanju srpske privrede u tržišne tokove EU.

kzk-ekof

Puna posvećenost ostvarivanju što efikasnije konkurencije na našim nacionalnim tržištima, kao i istinska želja za uspostavljanjem što čvršće saradnje ono je što spaja korejsko i srpsko telo za zaštitu konkurencije, rekao je tom prilikom dr Miloje Obradović.

Opširnije…

Komisija na panelu Biznis foruma

kzk-ekofPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović bio je jedan od panelista na sesiji “Zaštita konkurencije u Srbiji”, Kopaonik biznis foruma 2019.

Učesnici ove sesije, osim dr Obradovića, bili su i Marko Jović, rukovodilac opštih poslova Vip mobile, prof. dr Boban Stojanović sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Nišu, Tomislav Momirović, generalni direktor Mona Hotel Management, dok je panel moderirao prof. dr Dragan Lončar sa Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pozdravljajući prisutne paneliste i brojne goste u centralnoj sali Kopaonik biznis foruma, predsednik Komisije podsetio je da je zaštita konkurencije jedan od ključnih segmenata ekonomskog i privrednog sistema svake zemlje. Primena prava i politike zaštite konkurencije vodi, istakao je on, ka adekvatnom poslovnom okruženju i investicionom ambijentu kao i uključivanju srpske privrede u tržišne tokove Evropske Unije. Sprovođenje zaštite konkurencije u Republici Srbiji sprovodi se u skladu sa pravnim sistemom, ekonomskim faktorima, zdravom primenom poslovne logike i javnim interesom.

Opširnije…