март « 2019 « Комисија за заштиту конкуренције
Скупштински Одбор усвојио извештаје о раду Комисије

kzkОдбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скупштине Републике Србије размотрио је и једногласно усвојио извештаје о раду Комисије за заштиту конкуренције за 2017. и 2018. годину.

Председник Комисије др Милоје Обрадовић известио је чланове Одбора да извештаји о раду Комисије у протекле две године садрже све кључне елементе везане за рад институције. Комисија је, констатовао је др Обрадовић, у наведеном периоду повећала административне и институционалне капацитете и била фокусирана на ефикасну и ефективну примену закона и његово спровођење, у циљу обезбеђивања што ефикасније заштите конкуренције у Србији.

- Наш циљ је креирање конкурентског тржишта на коме ће учесници повећати своју продуктивност, иновативност и инвестиције, што ће резултирати растом, развојем и повећањем животног стандарда грађана Републике Србије, закључио је председник Обрадовић током представљања извештаја.

Опширније…

Представница Комисије добитница светске награде за најбољи академски рад

Debata Novi SadДр Ивана Ракић, виши саветник у Сектору за испитивање концентрација Комисије за заштиту конкуренције добитник је престижне светске награде за најбољи академски рад у овој области.

На међународном такмичењу које сваке године организује Институт за право конкуренције са седиштима у Паризу и Њујорку (Institute of Competition Law), часопис „Concurrences“ (у издању овог института) и Центар за право конкуренције Правног факултета Универзитета Џорџ Вашингтон из САД (George Washington University Law School Competition Law Center), др Ивана Ракић освојила је награду читалаца за најбољи академски рад у категорији “процедуре”.

Линк ка вести.

Тема рада коју су читаоци часописа „Concurrences“ оценили као један од најбољих, била је „The Role of Competition Advocacy: The Serbian Experience“ (Улога заступања политике заштите конкуренције: Искуство Србије“).

Линк ка раду др Иване Ракић.

Комисија домаћин семинара о искуствима Републике Кореје у заштити конкуренције

kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције Републике Србије организовала је, заједно са Комисијом за фер трговину Републике Кореје (KFTC) и уз подршку Амбасаде Републике Кореје у Београду, семинар на тему „Политика заштите конкуренције у свету – искуства Републике Кореје“.

Скуп су уводним излагањима отворили председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић, председник Комисије за фер трговину Републике Кореје Ким Сан-ђо (Sang-Jo Kim) и амбасадор Републике Кореје у Србији Че Хјонг-Чан (Hyoung-Chan Choe).

Поздрављајући бројне учеснике семинара, председник Обрадовић је истакао да је заштита конкуренције један од кључних сегмената економског и привредног система сваке земље. Спровођење заштите конкуренције у Републици Србији врши се у складу са постојећим правним системом, економским факторима, здравом применом пословне логике и јавним интересом. Примена права и политике заштите конкуренције води, истакао је председник Обрадовић, стварању адекватног пословног окружења и инвестиционог амбијента, као и већем укључивању српске привреде у тржишне токове ЕУ.

kzk-ekof

Пуна посвећеност остваривању што ефикасније конкуренције на нашим националним тржиштима, као и истинска жеља за успостављањем што чвршће сарадње оно је што спаја корејско и српско тело за заштиту конкуренције, рекао је том приликом др Милоје Обрадовић.

Опширније…

Комисија на панелу Бизнис форума

kzk-ekofПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић био је један од панелиста на сесији “Заштита конкуренције у Србији”, Копаоник бизнис форума 2019.

Учесници ове сесије, осим др Обрадовића, били су и Марко Јовић, руководилац општих послова Вип мобиле, проф. др Бобан Стојановић са Економског факултета Универзитета у Нишу, Томислав Момировић, генерални директор Мона Хотел Манагемент, док је панел модерирао проф. др Драган Лончар са Економског факултета Универзитета у Београду.

Поздрављајући присутне панелисте и бројне госте у централној сали Копаоник бизнис форума, председник Комисије подсетио је да је заштита конкуренције један од кључних сегмената економског и привредног система сваке земље. Примена права и политике заштите конкуренције води, истакао је он, ка адекватном пословном окружењу и инвестиционом амбијенту као и укључивању српске привреде у тржишне токове Европске Уније. Спровођење заштите конкуренције у Републици Србији спроводи се у складу са правним системом, економским факторима, здравом применом пословне логике и јавним интересом.

Опширније…