јун « 2024 « Комисија за заштиту конкуренције
Комисија честитала успех студентима Правног факултета

kzkКомисија за заштиту конкуренције честитала је декану и тиму Правног факултета Унивезитета у Београду за остварени успех – освојено треће место на престижном међународном такмичењу из права конкуренције Европске уније – The Herbert Smith Freehills Competition Law Moot, које је недавно одржано у Лондону.

Такмичење је одржано јубиларну 10. годину заредом на Правном факултету Kings Colledge London – The Dickson Poon School of Law. У писаној фази такмичења је учествовало 49 тимова са еминентних светских универзитета, при чему је ово први пут да Правни факултет Универзитета у Београду има свог представника на том такмичењу.

Захваљујући успеху у писаној фази такмичења и квалификацији међу 12 најбољих тимова, тим Правног факултета у Београду под менторством доц. др Николе Илића са Правног факултета и Маје Добрић из Комисије за заштиту конкуренције је учествовао у усменим рундама. Након првог дана такмичења тим је рангиран као првопласирани у својој групи, остваривши победу и над Универзитетом у Амстердаму, који је био прошлогодишњи вицешампион. Другог дана такмичења тим је у полуфиналу имао један бод мање од Универзитета у Хонг Конгу, након чега је заузео треће место у укупном пласману, док је Универзитет у Хонг Конгу проглашен за победника такмичења.

Комисија учествовала на 23. годишњој конференцији Међународне мреже за конкуренцију (ICN)

kzkКомисијa за заштиту конкуренције Републике Србије учествовала је на 23. годишњој конференцији Међународне мреже за конкуренције (ICN), уз покровитељство Секретаријата ове мреже. у Сауипеу, Бразил, а домаћин је било бразилско тело за заштиту конкуренције- Conselho Administrativo de Defesa Econômica (CADE).

Na конференције, представница Комисије мр Нина Васић, виша саветница у Сектору за правне послове, домаћу и међународну сарадњу имала је улогу говорника на панелу Радне групе ICN-а за ефективност тела за заштиту конкуренције (ICN AEWG), који је био посвећен теми делотворне обуке и развоја капацитета тела за заштиту конкуренције.

Tеме овогодишње конференције одражавале су најактуелније теме из области заштите конкуренције (борба против картела у светлу друштвено-економских изазова и дигитализације, интеракција између глобалних тржишта и локалних потреба у области пољопривреде и снабдевања храном, итд), али и активности радних група у оквиру ICN-а, посвећеним, између осталог, питањима злоупотребе доминантног положаја, борбе против картела, повећања перформанси тела за заштиту конкуренције и заговарања конкуренције у јавности.

Конференцији је присуствовало око 400 учесника из 80 земаља, укључујући представнике тела за заштиту конкуренције и међународних организација, професоре универзитета, правнике и консултанте који се баве облашћу заштите конкуренције, и др.