kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције Републике Србије организовала је, заједно са Комисијом за фер трговину Републике Кореје (KFTC) и уз подршку Амбасаде Републике Кореје у Београду, семинар на тему „Политика заштите конкуренције у свету – искуства Републике Кореје“.

Скуп су уводним излагањима отворили председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић, председник Комисије за фер трговину Републике Кореје Ким Сан-ђо (Sang-Jo Kim) и амбасадор Републике Кореје у Србији Че Хјонг-Чан (Hyoung-Chan Choe).

Поздрављајући бројне учеснике семинара, председник Обрадовић је истакао да је заштита конкуренције један од кључних сегмената економског и привредног система сваке земље. Спровођење заштите конкуренције у Републици Србији врши се у складу са постојећим правним системом, економским факторима, здравом применом пословне логике и јавним интересом. Примена права и политике заштите конкуренције води, истакао је председник Обрадовић, стварању адекватног пословног окружења и инвестиционог амбијента, као и већем укључивању српске привреде у тржишне токове ЕУ.

kzk-ekof

Пуна посвећеност остваривању што ефикасније конкуренције на нашим националним тржиштима, као и истинска жеља за успостављањем што чвршће сарадње оно је што спаја корејско и српско тело за заштиту конкуренције, рекао је том приликом др Милоје Обрадовић.

Председник корејског тела Сан-ђо је, у свом обраћању, оценио да је сарадња са Комисијом за заштиту конкуренције веома успешна и да верује да ће се она и даље развијати.

Како је ефикасна конкуренција један од услова за улазак у Европску унију, Република Кореја је спремна да помогне Србији у том сегменту, рекао је председник Сан-ђо и констатовао да је конкуренција најважнији фактор за економски раст, смањење цена и виши животни стандард грађана.

Председник Ким Сан-ђо, који је у свету познат као један од најуспешнијих у борби са картелима, изабрао је да Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије буде прво тело за заштиту конкуренције коју ће посетити у Европи и једино на подручју Западног Балкана.

kzk-ekofАмбасадор Републике Кореје у Србији Че Хјонг-Чан је, обраћајући се присутнима, нагласио је да Република Кореја жели да, кроз организацију оваквих семинара, пошаље поруку да је земља коју представља доказ да снажна економија није случајност, већ резултат добрих јавних политика и управљања, као и ефикасних институција. Њ.Е. Чое Хјонг-чан рекао је и да овакве семинаре види као врло важне и у контексту чињенице да ове године Србија и Кореја обележавају 30 година од успостављања дипломатским односа.

- Верујем да су наша искуства корисна Србији, у функцији њеног економског развоја и даљих европских интеграција, навео је амбасадор Че Хјонг-Чан.

У радном делу, кроз две сесије, своја искуства на унапређењу политике и права заштите конкуренције представили су директори корејског тела за фер трговину Ким Мунсик (Moonsik Kim) и Сан Ћаун-це (Kyung Je SUNG), као и чланови Савета Комисије за заштиту конкуренције Чедомир Радојчић и др Вељко Милутиновић.