FICОрганизатори међународне конференције Удружења економиста из области политике конкуренције (Association of Competition Economics – ACE) изабрали су случај Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије везан за тржиште производње и продаје јестивог сунцокретовог уља као репрезентативан за представљање учесницима овог престижног скупа.

Сусрет економиста из области политике конкуренције из целе Европе биће одржан средином новембра у Болоњи, Италија. Предмет Комисије изабран је међу десетине номинованованих предмета. Један од критеријума за одбир био је да случај илуструје одређено унапређење у примени економских знања и вештина у предметима заштите конкуренције или да буде од посебног интереса за економисте у области конкуренције.

Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије вест о избору овог случаја доживљава као још једно признање за остварене резултате на унапређењу економских експертиза у последњих неколико година, а што се рефлектује на квалитет њених одлука.

Од свог оснивања 2003. године, главна активност ACE-a је годишња конференција која окупља економисте из области конкуренције. На овогодишњој конференцији очекује се учешће бројних представника европских тела за заштиту конкуренције, угледних консултантских кућа и академске заједнице, који ће разменити своја искуства у погледу оцене ефеката активности институција надлежних за заштиту конкуренције.