FICOrganizatori međunarodne konferencije Udruženja ekonomista iz oblasti politike konkurencije (Association of Competition Economics – ACE) izabrali su slučaj Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije vezan za tržište proizvodnje i prodaje jestivog suncokretovog ulja kao reprezentativan za predstavljanje učesnicima ovog prestižnog skupa.

Susret ekonomista iz oblasti politike konkurencije iz cele Evrope biće održan sredinom novembra u Bolonji, Italija. Predmet Komisije izabran je među desetine nominovanovanih predmeta. Jedan od kriterijuma za odbir bio je da slučaj ilustruje određeno unapređenje u primeni ekonomskih znanja i veština u predmetima zaštite konkurencije ili da bude od posebnog interesa za ekonomiste u oblasti konkurencije.

Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije vest o izboru ovog slučaja doživljava kao još jedno priznanje za ostvarene rezultate na unapređenju ekonomskih ekspertiza u poslednjih nekoliko godina, a što se reflektuje na kvalitet njenih odluka.

Od svog osnivanja 2003. godine, glavna aktivnost ACE-a je godišnja konferencija koja okuplja ekonomiste iz oblasti konkurencije. Na ovogodišnjoj konferenciji očekuje se učešće brojnih predstavnika evropskih tela za zaštitu konkurencije, uglednih konsultantskih kuća i akademske zajednice, koji će razmeniti svoja iskustva u pogledu ocene efekata aktivnosti institucija nadležnih za zaštitu konkurencije.