rccoecdKomisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije domaćin je seminara Regionalnog centra OECD-a za konkurenciju koji se od 27. do 29. septembra 2016. godine održava u Beogradu. Komisija je izabrana između velikog broja nacionalnih tela za zaštitu konkurencije koje su se prijavile za domaćina ovog prestižnog skupa.

Na predlog Komisije, seminar će biti posvećen temi javno zastupanje/zagovaranje politike konkurencije (Competition Advocacy). Tema ima poseban značaj s obzirom da još uvek nije dovoljno razvijena svest o važnosti i dobrobiti pravila konkurencije, kako na nivou izvršne vlasti, poslovne zajednice, sudova i akademske zajednice, ali i kod građana , kao potrošača.

Jedan deo programa će biti posvećen korišćenju istraživanja tržišta i sektorskih analiza u praksi zaštite konkurencije. U okviru navedenog panela će iskusni stručnjaci iz ove oblasti podeliti svoja znanja i dosadašnja iskustva.

Seminar će biti prilika za razmenu iskustava zemalja sa različitim stepenom razvoja prava konkurencije i prakse u njegovoj primeni. Ovakvi skupovi, inače, su od velikog značaja za zemlje koje razvijaju primenu prava zaštite konkurencije, a u koje spada i Srbija, kao i prilika da se šira javnost upozna sa osnovnim pitanjima konkurencije, njenom značaju i uticaju na ekonomski napredak društva.

Organizacija seminara je još jedno priznanje Komisiji za njen rad na međunarodnom planu, a posebno što se organizuje u godini u kojoj Komisija obeležila deset godina od njenog osnivanja.

Na seminaru će učestovati preko 30 učesnika iz 21 tela za zaštitu konkurencije iz različitih zemalja regiona i Evropske unije.