kzk-ekofPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije dr Miloje Obradović i Vladimir Koltovič, ministar za antimonopolsko regulisanje i trgovinu potpisali su Memorandum o međusobnom razumevanju i saradnji u oblasti konkurencije dve institucije.

Realizacija ovog sporazuma otvara mogućnost intenzivnije saradnje na polju zaštite konkurencije kao i razvoj bilateralnih odnosa uz osiguravanje uslova za efikasno delovanje tržišta proizvoda i usluga institucija zaduženih za sprovođenje politike konkurencije Srbije i Belorusije.

Dve strane su se složile da je u njihovom zajedničkom interesu da jedni drugima pružaju pomoć u vezi sa primenom antimonopolnog, odnosno konkurentnog zakonodavstva i razvojem politike konkurencije u cilju razmene iskustva i mišljenja.

Takođe, Memorandumom je predviđena razmena saradnika, organizovanje seminara, foruma, kurseva i ostalih sličnih manifestacija, kao i razmenu publikacija i drugih dokumenata.

Komisija za zaštitu konkurencije vrlo je aktivna u saradnji sa drugim telima za zaštitu konkurencije, kako onih koji su članice EU, tako i država koje to nisu. Memorandum o saradnji sa Belorusijom je 12-ti sporazum koji Komisija za zaštitu ima sa telima za zaštitu konkurenciju drugih država, odnosno organima koji se bave zaštitom konkurencije.

Memorandum je potpisan tokom zasedanja Mešovitog komiteta za trgovinu i ekonomsku saradnju Srbije i Belorusije koje je održano 18 i 19. aprila u Beogradu.