03 « децембар « 2012 « Комисија за заштиту конкуренције
Потписана заједничка декларација о оснивању мреже за за конкуренцију у оквиру енергетске заједнице

Потписивањем Заједничке декларације у седишту Секретаријата Енергетске заједнице у Бечу, 23. новембра 2012. године основана је Мрежа за конкуренцију Енергетске заједнице.

 

Новооснована Мрежа за конкуренцију у оквиру поменуте Енергетске заједнице, чија чланица је и Република Србија, представља платформу за непосредну сарадњу тела за заштиту конкуренције земаља чланица заједнице у виду размене информација и искустава, разматрања појединачних случајева, усвајања смерница и најбољих пракси и сл.  Оснивање Мреже за конкуренцију је само први корак у даљим активностима које ће се спроводити у оквиру мреже, а као крајњи резултат очекује се унапређење постојећих законодавних оквира којима се регулишу област енергетике и област заштите конкуренције, а нарочито адекватна примена закона о заштити конкуренције у специфичном сектору, какав је енергетски сектор.

 

Потписивање заједничке декларације и оснивање Мреже за конкуренцију Енергетске заједнице значајно је за Комисију за заштиту конкуренције првенствено имајући у виду да је у поменутом сектору, у којем се тек очекује интензивирање слободне тржишне утакмице, Комисија до сада спроводила само секторске анализе, али не и управне поступке у смислу утврђивања злоупотребе или постојања забрањених споразума.

 

Саопштење поводом решења којим се утврђује злоупотреба доминантног положаја и одређује управна мера друштву „Фриком“ а.д. из Београда