03 « decembar « 2012 « Komisija za zaštitu konkurencije
Potpisana zajednička deklaracija o osnivanju mreže za za konkurenciju u okviru energetske zajednice

Potpisivanjem Zajedničke deklaracije u sedištu Sekretarijata Energetske zajednice u Beču, 23. novembra 2012. godine osnovana je Mreža za konkurenciju Energetske zajednice.

 

Novoosnovana Mreža za konkurenciju u okviru pomenute Energetske zajednice, čija članica je i Republika Srbija, predstavlja platformu za neposrednu saradnju tela za zaštitu konkurencije zemalja članica zajednice u vidu razmene informacija i iskustava, razmatranja pojedinačnih slučajeva, usvajanja smernica i najboljih praksi i sl.  Osnivanje Mreže za konkurenciju je samo prvi korak u daljim aktivnostima koje će se sprovoditi u okviru mreže, a kao krajnji rezultat očekuje se unapređenje postojećih zakonodavnih okvira kojima se regulišu oblast energetike i oblast zaštite konkurencije, a naročito adekvatna primena zakona o zaštiti konkurencije u specifičnom sektoru, kakav je energetski sektor.

 

Potpisivanje zajedničke deklaracije i osnivanje Mreže za konkurenciju Energetske zajednice značajno je za Komisiju za zaštitu konkurencije prvenstveno imajući u vidu da je u pomenutom sektoru, u kojem se tek očekuje intenziviranje slobodne tržišne utakmice, Komisija do sada sprovodila samo sektorske analize, ali ne i upravne postupke u smislu utvrđivanja zloupotrebe ili postojanja zabranjenih sporazuma.

 

Saopštenje povodom rešenja kojim se utvrđuje zloupotreba dominantnog položaja i određuje upravna mera društvu „Frikom“ a.d. iz Beograda