secer2-3. јун 2016. Београд,
Хотел Метропол
14:00 часова

Конференцију ће отворити председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић, директор ЕБРД-а за Србију Даниел Берг (Daniel Berg), Тања Мишчевић шеф Преговарачког тима са ЕУ у четвртак 2. јуна 2016. године, у 14,00 часова, Хотел Метропол, Булевар Краља Александра 69, Београд.

Изградња националних тела за заштиту конкуренције у региону Југоисточне Европе представља велики изазов. Јер, транзиција ових земаља из социјалистичког и комунистичког начина вођења привреде у тржишни начин привређивања показала је неопходност формирања посебних тела, која су, углавном, потпуно одвојена од извршне власти, а која ће водити рачуна о обезбеђивању равноправних услова за све тржишне актере.

Зато ова тела у региону ЈЕ Европе немају дугу традицију. Нека од њих настала су пре 25, а нека (попут српске) пре само десет година.

Законодавни оквир према коме раде ова тела, по правилу је ослоњен на европско законодавство и праксу.

Оно што се од ове Конференције очекује је да, осим размене искустава, учесници представе и нове алатке и методе којим се тела за заштиту конкуренције боре против све софистициранијих покушаја повреда конкуренције. Тачније, представници 11 националних тела из региона ЈЕ Европе покушаће да током ове Конференције размене идеје како заштити конкуренцију у периоду након рецесије која је погодила Европу, која врста анализа тржишта на најбољи начин може дати слику која ће помоћи надлежнима у телима за заштиту конкуренције да препознају могуће повреде, како обезбедити доказе о постојању картела и злоупотреби доминантног положаја. Теме ће бити и намештање понуда у систему јавних набавки, али и подизање свести о важности јачања културе конкуренције.

На конференцији ће учествовати угледни панелисти др Расел Питман (Russell Pitman) Министарство правде САД, Лоренцо Кјари (Lorenzo Ciari) Европска банка за обнову и развој, Грегор Лангус (Gregor Langus) Европска комисија и још многи светски и домаћи стручњаци из ове области, представници националних тела за заштиту конкуренције Југоисточне Европе, представници пословне и академске заједнице у Србији.