jun « 2016 « Komisija za zaštitu konkurencije
Stvoreni uslovi za uspostavljanje efektivne konkurencije na tržištu pristupa javnoj železničkoj infrastrukturi

SophiaForum_300x104Zaključenjem ugovora o korišćenju javne železničke infrastrukture sa preduzećem „Kombinovani prevoz d.o.o.“ iz Beograda, društvo „Infrastruktura železnice Srbije“ ispunilo je obavezu iz Zaključka o prekidu postupka Komisije za zaštitu konkurencije, da pristupi prodaji železničkih trasa prevoznicima koji ispunjavaju uslove za pristup javnoj železničkoj infrastrukturi.

Ovim ugovorom je omogućen pristup i korišćenje javne železničke infrastrukture i drugim privrednim subjektima zainteresovanim za obavljanje delatnosti prevoza robe železnicom, a koji nisu ranije bili u sastavu društva Železnice Srbije. Naime, do sada je železnički saobraćaj u Srbiji obavljalo društvo „Železnice Srbije“, koje je restrukturirano u tri novoformirane železničke kompanije, i to za putnički i teretni saobraćaj „Srbija Voz“ i „Srbija Kargo“ i za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom „Infrastruktura železnice Srbije“.

„Kombinovani prevoz“ iz Beograda je prvi prevoznik koji je nakon restrukturiranja društva Železnice Srbije zakupio trasu i počeo da saobraća na javnim prugama, čime se stvaraju uslovi za uspostavljanje efektivne konkurencije na tržištu pristupa javnoj železničkoj infrastrukturi, što je i bio cilj pokrenutog postupka pred Komisijom.

Železnička kompozicija „Kombinovanog prevoza“ na prvoj probnoj vožnji održanoj 2. juna saobraćala je železničkom trasom od Kragujevca do Lapova.

Komisija na Sofia Competition Forumu

SophiaForum_300x104Osmi po redu Sofia Competition Forum, a koji je početkom juna održan u glavnom gradu Bugarske, tradicionalno je okupio predstavnike nacionalnih tela za konkurenciju regiona Balkana.

Učesnici Foruma iz Albanije, BiH, Hrvatske, Crne Gore i drugih država regiona, ali i predstavnici nacionalnih tela za konkurenciju iz Nemačke, Japana, Francuske, Austrije, Italije, Portugala, Slovenije, Rusije, Turske kao i govornici iz organizacija poput UNCTAD-a i OECD-a, Suda pravde Evropske Unije, Evropske komisije, renomirani svetski eksperti za politiku zaštite konkurencije i predstavnici zakonodavaca i akademske javnosti razmenili su iskustva vezana za sprovođenje prava i politike zaštite konkurenciju. Forum nastoji da podstakne saradnju i razvoj regionalnih odnosa, čime se obezbeđuje jedinstvena primena pravila konkurencije.

Srpsku Komisiju za zaštitu konkurencije na Forumu je predstavljao rukovodilac Sektora za utvrđivanje povreda konkurencije Čedomir Radojčić, a koji je bio jedan od zapaženijih panelista. U prilogu je i prezentacija predstavnika Komisije sa Foruma u Sofiji.

Suspension of proceedings – Article 58 of LPC step towards Article 9. of Council Regulation No 1/2003Čedomir Radojčić, Komisija za zaštitu konkurencije
Bilateralni sastanak srpskog i rumunskog tela za zaštitu konkurencije

Predstavnici Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije su, na poziv rumunskog Saveta za zaštitu konkurencije, od 8. do 10. juna 2016. boravili u Turn Severinu. Bilateralni susret, a koji je organizovan na osnovu ranije potpisanog Memoranduma o saradnji dva tela, organizovan je u formi okruglog stola na kome su razmatrane brojne teme koje su zajednički delegirane.

Susret je iskorišćen i kako bi predstavnici rumunskog tela za zaštitu konkurencije predstavili platformu koju su uspostavili, a koja se tiče tretmana podnosioca inicijativa i „uzbunjivačima“, slučajeve nameštenih javnih ponuda (bid rigging), kartela u oblasti sektora nafte i naftnih derivata i sektorske analize. Tokom sastanka razmotrena je i konkretna saradnja dve institucije na ovim poljima.

Delegaciju srpske Komisije predvodio je predsednik dr Miloje Obradović, a rumunsku predsednik Saveta Bogdan Marijus Čiritoju (Bogdan Marius Chiritoiu), a činili su je i članovi Saveta, sekretari kao i predstavnici stručnih službi.

Predstavnici Komisije u studijskoj poseti italijanskom telu za zaštitu konkurencije

Predstavnici Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije boravili su u Rimu, u trodnevnoj studijskoj poseti italijanskom telu za zaštitu konkurencije (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato). Studijska poseta je organizovana u okviru programa podrške koju pruža „TAIEX“ – Biro za tehničku pomoć i razmenu informacija Generalnog direktorata za proširenje Evropske komisije.

Tokom studijske posete predstavljen je regulatorni okvir prava konkurencije Republike Italije, s posebnim osvrtom na: utvrđivanje povreda konkurencije u postupcima javnih nabavki; primenu instituta advocacy; primenu pravila o pokajničkom programu (leniency) i kažnjavanju učesnika na tržištu; praksu u postupcima uslovnog odobravanja koncentracija; primenu ekonomskih analiza i na primenu pravila o zaštiti konkurencije u posebnim sektorima (slobodne profesije, sport, pogrebne usluge, banke, osiguranje).

Cilj studijske posete je bio unapređenje znanja i veština iz najvažnijih oblasti prava konkurencije (restriktivni sporazumi, zloupotreba dominantnog položaja, ekonomske analize, kontrola koncentracija), upoznavanjem sa najboljom praksom i karakterističnim slučajevima Italijanskog tela za zaštitu konkurencije.

Međunarodna konferencija „Izgradnja institucionalnih kapaciteta nacionalnih tela za zaštitu konkurencije Jugoistočne Evrope“, drugi dan

ebrd cpcDrugi dan međunarodne konferencije „Institucionalna izgradnja nacionalnih tela za zaštitu konkurencije u Jugoistočnoj Evropi” koju je organizovala Komisija za zaštitu konkurencije u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, uz tehničku podršku Centra za liberalno-demokratske studije (CLDS) bio je posvećen ulozi ekonomije u sprovođenju politike zaštite konkurencije. Važnu ulogu u tome kao i u mnogim drugim pitanjima u vezi sprovođenja politike konkurencije igraju kvalitetne ekonomske analize.

Održana su četiri panela na kome su predstavljena iskustva i ekonomski alati u postupcima analize tržišta, utvrđivanja povrede konkurencije i kontroli koncentracija.

Zapažena izlaganja imali su dr Rasel Pitman (Russell Pitman) iz Ministarstva pravde SAD, koji je predstavio tri najčešće korišćena ekonomska instrumenta u analizi povreda konkurencije i Gregor Langas (Gregor Langus) iz Evropske komisije koji je govorio o tome zašto su ekonomske analize osnovne alatke za efikasnu politiku zaštitu konkurencije. Jelena Grahovac iz Sektora za ekonomske analize Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije predstavila je iskustva zaposlenih nakon prvih ekonomskih i ekonometrijskih treninga. Rukovodilac Sektora za ekonomske analize dr Siniša Milošević imao je izlaganje na temu „Alanliza kretanja cena kao alat za definisanje relevantnog tržišta“, dok je Dajana Muženič-Abramovič iz slovenačke Agencije za zaštitu konkurencije govorila je o kvantitativnim ekonomskim testovima za definisanje relevantnog tržišta. Radu Paun (Radu Paun) iz Veća za konkurenciju Rumunije upoznao je učesnike konferencije sa ekonomskim instrumentima koje primenjuje ovo telo u kontekstu merenja konkurentskog pritiska u odabranim sektorima privrede. Gazmir Mani (Gazmir Mani) iz alabanskog tela predstavio je slučaj zloupotrebe dominatnog položaja na tržištu mobilne telefonije. Kim O’Salivan (Kim O’Sullivan) iz EBRD-a dala je viđenje uloge ekonomije u pravu i politici zaštite konkurencije u cilju poboljšanja investicionog ambijenta u regionu.

ebrd cpcTela za zaštitu konkurencije često koriste i instrumente za praćenje tržišta (sektorske analize, studije, izveštaje, istraživanja i sl.) sa ciljem otkrivanja eventualnih slabosti tržišta, odnosno postojanja uslova za povrede konkurencije.

Međunarodna konferencija „Izgradnja institucionalnih kapaciteta nacionalnih tela za zaštitu konkurencije Jugoistočne Evrope“

ebrd cpcKomisija za zaštitu konkurencije u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, uz tehničku podršku Centra za liberalno-demokratske studije (CLDS) organizovala je međunarodnu konferenciju „Institucionalna izgradnja nacionalnih tela za zaštitu konkurencije u Jugoistočnoj Evropi”.

Konferenciju su otvorili predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović, direktor EBRD –a za Srbiju Daniel Berg i Tanja Miščević, šef Pregovaračkog tima sa EU.

Predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović naglasio je, da posle godina recesije , nacionalna tela za zaštitu konkurencije nemaju pravo na grešku, da moraju obezbediti spontano delovanje pravila konkurencije i reagovati samo u meri i na način da se to delovanje što efikasnije omogući za dobrobit privrede i potrošača.

„Verujem da je jedini odgovor – upravo kroz izgradnju institucionalnih kapaciteta tela za zaštitu konkurencije kako bi ona na osnovu ekonomskih parametara, delovala što objektivnije. Potrebna su nam nova znanja, alati i instrumenti za praćenje tržišta i procenu ponašanja njegovih učesnika. Važne su nam što relevantnije sektorske analize, o čemu ćemo, na moje veliko zadovoljstvo, razgovarati tokom sutrašnjeg dana.“

ebrd cpcPredsednik Obradović je rekao da veruje da postoji značajan prostor za unapređenje institucionalnih kapaciteta nacionalnih tela regiona.

“Razmena iskustava koja doprinose ujednačavanju prakse, a koja predstavlja neophodnost u vremenu povezanih tržišta i globalizacije, prezentacija novih alatki, procedura, kao i zakonskih rešenja biće, nesporno, onaj, neophodan korak dalje u borbi protiv sve suptilnijih pokušaja povreda konkurencije, čiji smo svi, gotovo svakodnevno, svedoci.”

Direktor EBRD za Srbiju Daniel Berg izrazio je podršku radu i funkciji nacionalnih tela za zaštitu konkurencije i istakao da je važno što u Srbiji postoji Komisija koja je sposobna da odgovori na izazove stvaranja ravnopravnih uslova za sve učesnike na tržištu. Ovakvi skupovi su, kako je rekao Berg, u tom smislu od suštinskog značaja, jer omogućavaju razmenu iskustava koja će unaprediti funkcionisanje svih tela u regionu SE Evrope.

„Ako je tržište regulisano, to je uslov za veći privredni rast i blagostanje stanovništva. Ako je veliki udeo sivog tržišta, veći su izgledi za rast kriminaliteta“ zaključio je Berg i dodao da EBRD i druge međunarodne institucije svesrdno pomažu unapređenje zakonske regulative kako bi se poboljšala investiciona klima.

U tom smislu, Srbija je, po mišljenju Berga, izuzetno uspešna, jer je usvajanje seta ekonomskih zakona omogućeno poboljšanje uslova za konkurentnost.

Šef pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević istakla je da Srbija neće imati većih problema u pregovorima u poglavlju 8, a koji se tiču konkurencije.

„Kada je u pitanju samo pitanje zaštite konkurencije pozicija Srbije je, zahvaljujući kvalitetnom radu Komisije, neće imati nikakvih problema. Međutim, u okviru ovog poglavlja razmatra se i status državne pomoći. Tu će stvari biti mnogo složenije“, zaključila je Miščević.

Ona je konstatovala da je Komisija za zaštitu konkurencije Srbije dobar primer funkcionisanja nezavisnog tela, iako su ta tela, uglavnom, bila nepoznanica za zemlje u tranziciji.

Na konferenciji su učestvovali ugledni panelisti dr Rasel Pitman (Russell Pittman) iz Ministarstva pravde SAD, Lorenco Kjari (Lorenzo Ciari) iz Evropske banke za obnovu i razvoj, Gregor Langas (Gregor Langus) iz Evropske komisija i još mnogi svetski i domaći stručnjaci iz ove oblasti, predstavnici advokature kao i poslovne i akademske zajednice u Srbiji.

Medijski prijatelji konferencije su televizija N1, agencija Fonet i magazini Nedeljnik i Nova ekonomija.

Komisiju posetio potpredsednik Komisije za zaštitu konkurencije Grčke

cpc rs cpcgrPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović i članovi Saveta Komisije primili su danas Dimitri Loukas (Dimitri Loukas), potpredsednika Komisije za zaštitu konkurencije Grčke.

Teme razgovora su bile razmena iskustava na polju zakonodavnog okvira i sprovođenja politike zaštite konkurencije, ali i unapređenje dalje saradnje ove dve institucije.

Dogovoreni su i dalji koraci u toj saradnji, a što bi omogućilo da politika zaštite konkurencije u ovom delu Evrope bude još efikasnija. Aktivnosti koje slede omogućiće, neminovno, i da srpsko nacionalno telo za zaštitu konkurencije bude još bliže evropskim standardima na polju prava i politike zaštite konkurencije, koji predstavljaju bitan segment pregovaračkog procesa za pristupanje u punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Predavanje dr Rasela Pitmana u Komisiji za zaštitu konkurencije Republike Srbije

rasel pitmanGost Komisije za zaštitu konkurencije bio je dr Rasel Pitman (Russell Pittman), direktor sektora za ekonomske analize Ministarstva pravde SAD, jedan od vodećih stručnjaka za pitanja zaštite konkurencije.

Dr Pitman je održao korisno predavanje zaposlenima u Komisiji o korišćenju ekonometrije u analizama tržišta, kao i o iskustvima u sprovođenju politike konkurencije u SAD.

Dr Pitman učestvovaće na panelu „Uloga ekonometrije u sprovođenju Zakona o zaštiti konkurencije“ u okviru međunarodne konferencije „Izgradnja institucionalnih kapaciteta nacionalnih tela za zaštitu konkurencije Jugoistočne Evrope“ koja će se održati 2. i 3. juna 2016. godine u Beogradu u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj.

Predavanju su prisustvovali članovi Saveta Komisije, rukovodioci i zaposleni Stručne službe Komisije. Nakon predavanja je organizovana stručna diskusija i razmena iskustava o politici i pravu konkurencije u Srbiji i svetu.