јун « 2016 « Комисија за заштиту конкуренције
Створени услови за успостављање ефективне конкуренције на тржишту приступа јавној железничкој инфраструктури

SophiaForum_300x104Закључењем уговора о коришћењу јавне железничке инфраструктуре са предузећем „Комбиновани превоз д.о.о.“ из Београда, друштво „Инфраструктура железнице Србије“ испунило је обавезу из Закључка о прекиду поступка Комисије за заштиту конкуренције, да приступи продаји железничких траса превозницима који испуњавају услове за приступ јавној железничкој инфраструктури.

Овим уговором је омогућен приступ и коришћење јавне железничке инфраструктуре и другим привредним субјектима заинтересованим за обављање делатности превоза робе железницом, а који нису раније били у саставу друштва Железнице Србије. Наиме, до сада је железнички саобраћај у Србији обављало друштво „Железнице Србије“, које је реструктурирано у три новоформиране железничке компаније, и то за путнички и теретни саобраћај „Србија Воз“ и „Србија Карго“ и за управљање јавном железничком инфраструктуром „Инфраструктура железнице Србије“.

„Комбиновани превоз“ из Београда је први превозник који је након реструктурирања друштва Железнице Србије закупио трасу и почео да саобраћа на јавним пругама, чиме се стварају услови за успостављање ефективне конкуренције на тржишту приступа јавној железничкој инфраструктури, што је и био циљ покренутог поступка пред Комисијом.

Железничка композиција „Комбинованог превоза“ на првој пробној вожњи одржаној 2. јуна саобраћала је железничком трасом од Крагујевца до Лапова.

Комисија на Sofia Competition Forumu

SophiaForum_300x104Осми по реду Sofia Competition Forum, а који је почетком јуна одржан у главном граду Бугарске, традиционално је окупио представнике националних тела за конкуренцију региона Балкана.

Учесници Форума из Албаније, БиХ, Хрватске, Црне Горе и других држава региона, али и представници националних тела за конкуренцију из Немачке, Јапана, Француске, Аустрије, Италије, Португала, Словеније, Русије, Турске као и говорници из организација попут UNCTAD-а и OECD-а, Суда правде Европске Уније, Европске комисије, реномирани светски експерти за политику заштите конкуренције и представници законодаваца и академске јавности разменили су искуства везана за спровођење права и политике заштите конкуренцију. Форум настоји да подстакне сарадњу и развој регионалних односа, čиме се обезбеђује јединствена примена правила конкуренције.

Српску Комисију за заштиту конкуренције на Форуму је представљао руководилац Сектора за утврђивање повреда конкуренције Чедомир Радојчић, а који је био један од запаженијих панелиста. У прилогу је и презентација представника Комисије са Форума у Софији.

Suspension of proceedings – Article 58 of LPC step towards Article 9. of Council Regulation No 1/2003Čedomir Radojčić, Комисија за заштиту конкуренције
Билатерални састанак српског и румунског тела за заштиту конкуренције

Представници Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије су, на позив румунског Савета за заштиту конкуренције, од 8. до 10. јуна 2016. боравили у Турн Северину. Билатерални сусрет, а који је организован на основу раније потписаног Меморандума о сарадњи два тела, организован је у форми округлог стола на коме су разматране бројне теме које су заједнички делегиране.

Сусрет је искоришћен и како би представници румунског тела за заштиту конкуренције представили платформу коју су успоставили, а која се тиче третмана подносиоца иницијатива и „узбуњивачима“, случајеве намештених јавних понуда (bid rigging), картела у области сектора нафте и нафтних деривата и секторске анализе. Током састанка размотрена је и конкретна сарадња две институције на овим пољима.

Делегацију српске Комисије предводио је председник др Милоје Обрадовић, а румунску председник Савета Богдан Маријус Чиритоју (Bogdan Marius Chiritoiu), а чинили су је и чланови Савета, секретари као и представници стручних служби.

Представници Комисије у студијској посети италијанском телу за заштиту конкуренције

Представници Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије боравили су у Риму, у тродневној студијској посети италијанском телу за заштиту конкуренције (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato). Студијска посета је организована у оквиру програма подршке коју пружа „TAIEX“ – Биро за техничку помоћ и размену информација Генералног директората за проширење Европске комисије.

Током студијске посете представљен је регулаторни оквир права конкуренције Републике Италије, с посебним освртом на: утврђивање повреда конкуренције у поступцима јавних набавки; примену института advocacy; примену правила о покајничком програму (leniency) и кажњавању учесника на тржишту; праксу у поступцима условног одобравања концентрација; примену економских анализа и на примену правила о заштити конкуренције у посебним секторима (слободне професије, спорт, погребне услуге, банке, осигурање).

Циљ студијске посете је био унапређење знања и вештина из најважнијих области права конкуренције (рестриктивни споразуми, злоупотреба доминантног положаја, економске анализе, контрола концентрација), упознавањем са најбољом праксом и карактеристичним случајевима Италијанског тела за заштиту конкуренције.

Међународна конференција „Изградња институционалних капацитета националних тела за заштиту конкуренције Југоисточне Европе“, други дан

ebrd cpcДруги дан међународне конференције „Институционална изградња националних тела за заштиту конкуренције у Југоисточној Европи” коју је организовала Комисија за заштиту конкуренције у сарадњи са Европском банком за обнову и развој, уз техничку подршку Центра за либерално-демократске студије (ЦЛДС) био је посвећен улози економије у спровођењу политике заштите конкуренције. Важну улогу у томе као и у многим другим питањима у вези спровођења политике конкуренције играју квалитетне економске анализе.

Одржана су четири панела на коме су представљена искуства и економски алати у поступцима анализе тржишта, утврђивања повреде конкуренције и контроли концентрација.

Запажена излагања имали су др Расел Питман (Russell Pitman) из Министарства правде САД, који је представио три најчешће коришћена економска инструмента у анализи повреда конкуренције и Грегор Лангас (Gregor Langus) из Европске комисије који је говорио о томе зашто су економске анализе основне алатке за ефикасну политику заштиту конкуренције. Јелена Граховац из Сектора за економске анализе Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије представила је искуства запослених након првих економских и економетријских тренинга. Руководилац Сектора за економске анализе др Синиша Милошевић имао је излагање на тему „Аланлиза кретања цена као алат за дефинисање релевантног тржишта“, док је Дајана Муженич-Абрамович из словеначке Агенције за заштиту конкуренције говорила је о квантитативним економским тестовима за дефинисање релевантног тржишта. Раду Паун (Radu Paun) из Већа за конкуренцију Румуније упознао је учеснике конференције са економским инструментима које примењује ово тело у контексту мерења конкурентског притиска у одабраним секторима привреде. Газмир Мани (Gazmir Mani) из алабанског тела представио је случај злоупотребе доминатног положаја на тржишту мобилне телефоније. Ким О’Саливан (Kim O’Sullivan) из ЕБРД-a дала је виђење улоге економије у праву и политици заштите конкуренције у циљу побољшања инвестиционог амбијента у региону.

ebrd cpcТела за заштиту конкуренције често користе и инструменте за праћење тржишта (секторске анализе, студије, извештаје, истраживања и сл.) са циљем откривања евентуалних слабости тржишта, односно постојања услова за повреде конкуренције.

Међународна конференција „Изградња институционалних капацитета националних тела за заштиту конкуренције Југоисточне Европе“

ebrd cpcКомисија за заштиту конкуренције у сарадњи са Европском банком за обнову и развој, уз техничку подршку Центра за либерално-демократске студије (ЦЛДС) организовала је међународну конференцију „Институционална изградња националних тела за заштиту конкуренције у Југоисточној Европи”.

Конференцију су отворили председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић, директор ЕБРД –а за Србију Даниел Берг и Тања Мишчевић, шеф Преговарачког тима са ЕУ.

Председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић нагласио је, да после година рецесије , национална тела за заштиту конкуренције немају право на грешку, да морају обезбедити спонтано деловање правила конкуренције и реаговати само у мери и на начин да се то деловање што ефикасније омогући за добробит привреде и потрошача.

„Верујем да је једини одговор – управо кроз изградњу институционалних капацитета тела за заштиту конкуренције како би она на основу економских параметара, деловала што објективније. Потребна су нам нова знања, алати и инструменти за праћење тржишта и процену понашања његових учесника. Важне су нам што релевантније секторске анализе, о чему ћемо, на моје велико задовољство, разговарати током сутрашњег дана.“

ebrd cpcПредседник Обрадовић је рекао да верује да постоји значајан простор за унапређење институционалних капацитета националних тела региона.

“Размена искустава која доприносе уједначавању праксе, а која представља неопходност у времену повезаних тржишта и глобализације, презентација нових алатки, процедура, као и законских решења биће, неспорно, онај, неопходан корак даље у борби против све суптилнијих покушаја повреда конкуренције, чији смо сви, готово свакодневно, сведоци.”

Директор ЕБРД за Србију Даниел Берг изразио је подршку раду и функцији националних тела за заштиту конкуренције и истакао да је важно што у Србији постоји Комисија која је способна да одговори на изазове стварања равноправних услова за све учеснике на тржишту. Овакви скупови су, како је рекао Берг, у том смислу од суштинског значаја, јер омогућавају размену искустава која ће унапредити функционисање свих тела у региону СЕ Европе.

„Ако је тржиште регулисано, то је услов за већи привредни раст и благостање становништва. Ако је велики удео сивог тржишта, већи су изгледи за раст криминалитета“ закључио је Берг и додао да ЕБРД и друге међународне институције свесрдно помажу унапређење законске регулативе како би се побољшала инвестициона клима.

У том смислу, Србија је, по мишљењу Берга, изузетно успешна, јер је усвајање сета економских закона омогућено побољшање услова за конкурентност.

Шеф преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић истакла је да Србија неће имати већих проблема у преговорима у поглављу 8, а који се тичу конкуренције.

„Када је у питању само питање заштите конкуренције позиција Србије је, захваљујући квалитетном раду Комисије, неће имати никаквих проблема. Међутим, у оквиру овог поглавља разматра се и статус државне помоћи. Ту ће ствари бити много сложеније“, закључила је Мишчевић.

Она је констатовала да је Комисија за заштиту конкуренције Србије добар пример функционисања независног тела, иако су та тела, углавном, била непознаница за земље у транзицији.

На конференцији су учествовали угледни панелисти др Расел Питман (Russell Pittman) из Министарства правде САД, Лоренцо Кјари (Lorenzo Ciari) из Европске банке за обнову и развој, Грегор Лангас (Gregor Langus) из Европске комисија и још многи светски и домаћи стручњаци из ове области, представници адвокатуре као и пословне и академске заједнице у Србији.

Медијски пријатељи конференције су телевизија N1, агенција Фонет и магазини Недељник и Нова економија.

Комисију посетио потпредседник Комисије за заштиту конкуренције Грчке

cpc rs cpcgrПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић и чланови Савета Комисије примили су данас Димитри Лоукас (Dimitri Loukas), потпредседника Комисије за заштиту конкуренције Грчке.

Теме разговора су биле размена искустава на пољу законодавног оквира и спровођења политике заштите конкуренције, али и унапређење даље сарадње ове две институције.

Договорени су и даљи кораци у тој сарадњи, а што би омогућило да политика заштите конкуренције у овом делу Европе буде још ефикаснија. Активности које следе омогућиће, неминовно, и да српско национално тело за заштиту конкуренције буде још ближе европским стандардима на пољу права и политике заштите конкуренције, који представљају битан сегмент преговарачког процеса за приступање у пуноправно чланство у Европској унији.

Предавање др Расела Питмана у Комисији за заштиту конкуренције Републике Србије

rasel pitmanГост Комисије за заштиту конкуренције био је др Расел Питман (Russell Pittman), директор сектора за економске анализе Министарства правде САД, један од водећих стручњака за питања заштите конкуренције.

Др Питман је одржао корисно предавање запосленима у Комисији о коришћењу економетрије у анaлизама тржишта, као и о искуствима у спровођењу политике конкуренције у САД.

Др Питман учествоваће на панелу „Улога економетрије у спровођењу Закона о заштити конкуренције“ у оквиру међународне конференције „Изградња институционалних капацитета националних тела за заштиту конкуренције Југоисточне Европе“ која ће се одржати 2. и 3. јуна 2016. године у Београду у сарадњи са Европском банком за обнову и развој.

Предавању су присуствовали чланови Савета Комисије, руководиоци и запослени Стручне службе Комисије. Након предавања је организована стручна дискусија и размена искустава о политици и праву конкуренције у Србији и свету.