Представници Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије боравили су у Риму, у тродневној студијској посети италијанском телу за заштиту конкуренције (Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato). Студијска посета је организована у оквиру програма подршке коју пружа „TAIEX“ – Биро за техничку помоћ и размену информација Генералног директората за проширење Европске комисије.

Током студијске посете представљен је регулаторни оквир права конкуренције Републике Италије, с посебним освртом на: утврђивање повреда конкуренције у поступцима јавних набавки; примену института advocacy; примену правила о покајничком програму (leniency) и кажњавању учесника на тржишту; праксу у поступцима условног одобравања концентрација; примену економских анализа и на примену правила о заштити конкуренције у посебним секторима (слободне професије, спорт, погребне услуге, банке, осигурање).

Циљ студијске посете је био унапређење знања и вештина из најважнијих области права конкуренције (рестриктивни споразуми, злоупотреба доминантног положаја, економске анализе, контрола концентрација), упознавањем са најбољом праксом и карактеристичним случајевима Италијанског тела за заштиту конкуренције.