мај « 2024 « Комисија за заштиту конкуренције
Делегација Комисије за заштиту конкуренције Северне Македоније у посети КЗК

kzkДелегација Комисије за заштиту конкуренције Северене Македоније, коју је предводила председница Ана Николоска посетила је Комисију за заштиту конкуренције и разговарала са члановима Савета Комисије Чедомиром Радојчићем и Синишом Милошевићем.

Главне теме разговора биле су билатерална сарадња у спровођењу политике заштите конкуренције и конкретним начинима проширења сарадње дефинисане Меморандумом о међусобном разумевању и сарадњи на подручју политике и права тржишне конкуренције потписаног 2016. године.

Такође, било је речи о размена искуства два тела у процесу придруживања Србије и Северне Македоније Европској унији и даље унапређење регионалне сарадње тела за заштиту конкуренције.

Састанку су присуствовали и члан Комисије Северне Македоније Розана Ванковска, Јован Тодоров руководилац Сектора државне помоћи КЗК Северне Македоније и руководилац Сектора Комисије за заштиту конкуренције Миле Узуновски.

Заједничка радионица Комисије и јавних тужилаштва

kzkКомисија за заштиту конкуренције и јавна тужилаштва одржали су заједничку радионицу за размену искустава у поступцима јавних набаки у којима је утврђена повреда конкуренције прописана у члану 10. Закона о заштити конкуренције у организацији Правосудне академије а у оквиру УСАИД пројекта за унапређење јавних набавки.

На радионици су представљене и анализиране мере заштите конкуренције и ослобађање од обавезе из мере заштите конкуренције (енг. leniency program) према Закону о заштити конкуренције, рестриктивни споразуми и специфичности управних поступака у вези са јавним набавкама, у којима је утврђена повреда конкуренције из члана 10. Закона о заштити конкуренције и тужилачке праксе у вези са условима за кривично гоњење за кривична дела Злоупотреба у вези са јавном набавком из члана 228. став 1. и Закључење рестриктивног споразума из члана 229. став 1. Кривичног законика и услови за факултативно ослобађање од казне прописано чланом 229 став 2. КЗ.

На радионици су након разговора усвојени закључци и препоруке у циљу дефинисања простора и могућности сарадње Комисије за заштиту конкуренције и Јавног тужилаштва.

Радионицу су присуствовали јавни тужиоци из Београда, Ниша, Новог Сада и Краљева и представници Комисија за заштиту конкуренције.