maj « 2024 « Komisija za zaštitu konkurencije
Delegacija Komisije za zaštitu konkurencije Severne Makedonije u poseti KZK

kzkDelegacija Komisije za zaštitu konkurencije Severene Makedonije, koju je predvodila predsednica Ana Nikoloska posetila je Komisiju za zaštitu konkurencije i razgovarala sa članovima Saveta Komisije Čedomirom Radojčićem i Sinišom Miloševićem.

Glavne teme razgovora bile su bilateralna saradnja u sprovođenju politike zaštite konkurencije i konkretnim načinima proširenja saradnje definisane Memorandumom o međusobnom razumevanju i saradnji na području politike i prava tržišne konkurencije potpisanog 2016. godine.

Takođe, bilo je reči o razmena iskustva dva tela u procesu pridruživanja Srbije i Severne Makedonije Evropskoj uniji i dalje unapređenje regionalne saradnje tela za zaštitu konkurencije.

Sastanku su prisustvovali i član Komisije Severne Makedonije Rozana Vankovska, Jovan Todorov rukovodilac Sektora državne pomoći KZK Severne Makedonije i rukovodilac Sektora Komisije za zaštitu konkurencije Mile Uzunovski.

Zajednička radionica Komisije i javnih tužilaštva

kzkKomisija za zaštitu konkurencije i javna tužilaštva održali su zajedničku radionicu za razmenu iskustava u postupcima javnih nabaki u kojima je utvrđena povreda konkurencije propisana u članu 10. Zakona o zaštiti konkurencije u organizaciji Pravosudne akademije a u okviru USAID projekta za unapređenje javnih nabavki.

Na radionici su predstavljene i analizirane mere zaštite konkurencije i oslobađanje od obaveze iz mere zaštite konkurencije (eng. leniency program) prema Zakonu o zaštiti konkurencije, restriktivni sporazumi i specifičnosti upravnih postupaka u vezi sa javnim nabavkama, u kojima je utvrđena povreda konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije i tužilačke prakse u vezi sa uslovima za krivično gonjenje za krivična dela Zloupotreba u vezi sa javnom nabavkom iz člana 228. stav 1. i Zaključenje restriktivnog sporazuma iz člana 229. stav 1. Krivičnog zakonika i uslovi za fakultativno oslobađanje od kazne propisano članom 229 stav 2. KZ.

Na radionici su nakon razgovora usvojeni zaključci i preporuke u cilju definisanja prostora i mogućnosti saradnje Komisije za zaštitu konkurencije i Javnog tužilaštva.

Radionicu su prisustvovali javni tužioci iz Beograda, Niša, Novog Sada i Kraljeva i predstavnici Komisija za zaštitu konkurencije.