13 « октобар « 2016 « Комисија за заштиту конкуренције
Председник Комисије разговарао са новом шефицом Економског сектора Амбасаде САД

usaПредседник Комисије за заштиту конкуренције, др Милоје Обрадовић, састао се са новоименованом шефицом Економског сектора Амбасаде Сједињених Aмеричких Држава Каролином Хајдијом (Carolina Hidea) и њеним тимом.

Председник Обрадовић упознао је саговорнике са актуелним питањима која се односе на политику заштите конкуренције и активностима Комисије у оквиру процеса приступања ЕУ.

Такође тема разговора је била и даље јачање стручне и едукативне подршке кроз пројекте у области политике конкуренције, организацију семинара, гостујућих предавања, конференција, заједничких студијских програма о политици конкуренције и слично.

Састанку су присуствовали др Драган Пенезић секретар Комисије за заштиту конкуренције и Нина Васић самостални саветник у Сектору за међународну и домаћу сарадњу Комисије за заштиту конкуренције.

Комисија у пројекту ПЕРФОРМ

icnПочетком октобра у просторијама Комисије за заштиту конкуренције, одржана је презентација Анализе тржишта постпродајних услуга (aftermarkets). Састанку су присуствовали представници Комисије за заштиту конкуренције, Републичког секретаријата за јавне политике, Пројекта PERFORM и представници истраживачког тима испред Института економских наука. О томе је, ових дана, објављена и вест на сајту Пројекта PERFORM.

Комисија за заштиту конкуренције је један од корисника једног од овог пројеката. Пројекат ПЕРФОРМ, који спроводи представништво Helvetas Swiss Intercooparation SRB, у сарадњи са Републичким секратаријатом за јавне политике, реализује четири пилот-пројекта који за циљ имају оснаживање принципа одлучивања заснованог на подацима и чињеницама (енгл. Evidence-based policy making).

Иначе, основни циљ анализе стања конкуренције у сектору постпродајних услуга, која обухвата гаранције, сервисне услуге, промет и коришћење резервних делова за моторна возила и најпродаваније производе беле технике, био је да се утврди структура и односи између главих тржишних субјеката, њихова тржишна учешћа и релативна снага а све са циљем откривања евентуалних слабости тржишта, односно постојања услова за повреде конкуренције. Анализа је развила низ закључака и препорука, који ће након финалне процедуре усвајања од старне Савета Комисије, бити објављени на сајту.

На састанку су сви партнери у пројекту, нагласили висок квалитет остварене сарадње током свих фаза имплементације пројекта као и задовољство због учешћа у пројекту. Представници Комисије су изразили своје задовољство добијеним резултатима студије, која је одговорила на основе истраживачке задатке који су били дефинисани Пројектним задатком.

Извештај о спроведеној анализи ће бити објављен на интернет страни Комисије, уз уважавање захтева учесника на тржишту за заштиту одређених података. Осим позива учесницима на тржишту да Комисији доставе своје коментаре, Извештај ће бити прослеђен и државним институцијама, које су, према својим надлежностима, препознате за одређена питања од значаја на предметним тржиштима (Министарство трговине, туризма и телекомуникација и Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре).

На основу резулата анализе биће припремљена Уредба о групном изузећу вертикалних споразума у сектору моторних возила којом ће се у наше законодавство транспоновати Уредба Комисије ЕУ 461/2010. Осим наведеног, биће додатно испитане уочене појаве које би могле ограничити, спречити или нарушити конкуренцију на предметним тржиштима. Након испитивања одређених појава, биће одлучено да ли има основа за покретање поступка за утврђивање повреда конкуренције или ће се учесници на тржишту само указати на одређена правила у контексту поштовања политике заштите конкуренције.

Представница Пројекта Перформ Светлана Кијевчанин је навела да ће у децембру одржати конференција на којој ће се представити модел рада на комплетном пројекту, приликом чега ће се укратко и изнети резултати сва четири истраживања.