19 « februar « 2019 « Komisija za zaštitu konkurencije
Predsednik Komisije primio ambasadora Republike Koreje

kzkPredsednik Komisije dr Miloje Obradović primio je ambasadora Republike Koreje u Republici Srbiji, Hjung-Čan Čea (Hyoung Chan Choe) i upoznao ga sa aktivnostima Komisije za zaštitu konkurencije na obezbeđenju ravnopravnih uslova za sve učesnike na tržištu Srbije.

Dr Obradović je izrazio zadovoljstvo Nj.E. Hjung-Čan Čeu dosadašnjim obimom saradnje sa Ambasadom Republike Koreje, kao i sa uspešno otpočetom komunikacijom sa Komisijom za fer trgovinu Republike Koreje (Korean Fair Trade Commissin – KFTC), koja je uspostavljena zahvaljujući Ambasadi Republike Koreje.

Intenzivna saradnja tela za zaštitu konurencije Republike Srbije i Republike Koreje nastavlja se posetom predsednika korejskog tela za zaštitu konkurencije Kim Sang Joa (Kim Sang-jo) Komisiji i organizacijom, drugog zajedničkog seminara u martu 2019. godine.

Korejski ambasador se zahvalio na prijemu i naglasio da je jedna od najvažnijih uloga Ambasade Republike Koreje u Beogradu olakšavanje položaja postojećih i privlačenja novih korejskih investicija u Srbiju.

Takođe, njegova ekselencija je izrazila zadovoljstvo zbog uspešne realizacije prakse u okviru programa tehničke pomoći, zaposlenih Komisije za zaštitu konkurencije u Komisiji za fer trgovinu Republici Koreje u novembru 2018. godine.

Sagovornici su se složili da su pokrenute inicijative rezultirale intenzivnijom saradnjom i razmenom iskustava dva tela, sve u cilju unapređenja privrednog ambijenata u Srbiji.

Ambasador Norveške u poseti Komisiji

kzkPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović primio je ambasadora Norveške, Nj.E. Arne Sanes Bjornstada.

Povod za ovaj susret bilo je upoznavanje ambasadora Bjornstada sa aktivnostima i planovima Komisije za zaštitu konkurencije. Posebna pažnja posvećena je unapređenjima u radu Komisije zahvaljujući donaciji Ambasade Norveške, kroz odobren projekat „Unapređenje privrednog ambijenta Republike Srbije“.

Predsednik Komisije zahvalio je Nj.E. Bjornstadu na podršci unapređenju uslova za efikasnije sprovođenje politike zaštite konkurencije. Podsetio je da je kroz projekat Komisija obezbedila najsavremeniju forenzičku opremu koja se koristi pri nenajavljenim uviđajima. Zahvaljujući ovom projektu Komisija je angažovala vrhunske stručnjake koji su, zajedno sa predstavnicima KZK, organizovali više javnih debata širom Srbije, na temu unapređenja zakonodavnog okvira u ovoj oblasti. U okviru projekta radi se i na poboljšanju vidljivosti aktivnosti Komisije na društvenim mrežama.

Predsednik Komisije izrazio je želju za proširenje saradnje kako sa Ambasadom Norveške, tako i sa, inače vrlo uspešnim telom za zaštitu konkurencije Kraljevine Norveške. Dogovoreno je da ambasador Bjornstad bude jedan od učesnika predstojećeg Dana konkurencije, koji Komisija organizuje 12. aprila 2019. godine u Beogradu.