kzkSmernice Komisije za izradu programa usklađenosti poslovanja, sa pratećim modelom i listama za kontrolu usklađenosti su ove godine u okviru Antitrust Writing Awards osvojile nagradu glasova publike u delu najboljih “Soft Law” materijala tela za zaštitu konkurencije i istraživanja (Soft Laws & Studies – Najbolji „meki zakoni“ i studije) u regiji Evrope. Pun naziv nagrade je “Best Soft Law, Europe, Readers Choice – 2024 Antitrust Writing Awards“.

Dodelu ovih prestižnih nagrada organizuju publikacija Concurrences i univerzitet George Washington, a cilj je da promovišu izučavanje prava konkurencije i doprinesu promociji i zagovaranju zaštite konkurencije (antitrust advocacy) u sferama prava i ekonomije.

Publikacija Komisije je jedan od osam nagrađenih “Soft Law” materijala tela za zaštitu konkurencije, a u kategoriji Evrope se pored smernica Komisije glasalo za radove Evropske Komisije i tela za zaštitu konkurencije Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Austrije, Mađarske, Portugala, Španije, Holandije, Litvanije i Turske.

Odabir najboljih “mekih zakona“ i studija ima za cilj da doprinese razvoju kulture i svesti zaštite konkurencije kao i da izdvoji neke od najinteresantnijih administrativnih praksi koje bi češće i rasprostranjenije mogle biti primenjene. Ova kategorija nastoji da podrži međunarodnu promociju i zagovaranje zaštite konkurencije (antitrust advocacy) tako što ističe najcelishodnije i najrelevantnije materijale tela za zaštitu konkurencije koja se ne odnose na konkretne predmete i postupke, kao što su smernice, analize tržišta, itd.