01 « децембар « 2015 « Комисија за заштиту конкуренције
Комисија за заштиту конкуренције извршила ненајављене увиђаје у компанијама Philip Morris и British American Tobacco

Комисија за заштиту конкуренције извршила је 30. новембра 2015. године ненајављене увиђаје у просторијама компанија Philip Morris Services д.о.о. и British American Tobacco South East Europe д.о.о. због основане претпоставке да су учинили повреду конкуренције.

Комисија је истовремено покренула поступке по службеној дужности против ових компанија због сумње да су као учесници на тржишту усаглашавали своју праксу у погледу формирања цена својих производа.

Спровођењем ненајављеног увиђаја, овлашћена службена лица Комисије вршила су изненадну контролу просторија, односно података, исправа и ствари, о чему се обавештава странка, односно држалац простора и ствари тек у тренутку извођења увиђаја на лицу места. Овај инструмент је изузетно ефикасан за откривање картелског договарања и других облика повреда конкуренције. Током спровођења ненајављених увиђаја, Комисија је имала пуну сарадњу учесника у поступку.

Комисија у овом тренутку није у могућности да пружи више информација, у интересу даљег вођења поступка.

Комисија изрекла мере након утврђене повреде конкуренције у поступку јавне набавке Министарства одбране Републике Србије

Комисија за заштиту конкуренције је, након окончаног поступка испитивања повреде конкуренције који је покренут 25.07.2013.године по службеној дужности против друштава „Amm Immovables“ д.о.о. Београд, „Beteco“ Предузећа за производњу, трговину и услуге д.о.о. Београд (Земун), „Sagoja“ д.о.о. за производњу, трговину, услуге Београд (Земун) и „Advena line“ д.о.о. Београд, донела решење којим је утврдила постојање повреде конкуренције из члана 10. Закона о заштити конкуренције.

Наведена друштва су закључила рестриктивни споразум којим су унапред договорилa појединачно учешће, а непосредним договором о ценама и другим комерцијалним условима у поступку јавне набавке добара – униформе, обуће и остале опреме за потребе Министарства одбране Републике Србије у 2013. години учинила повреду конкуренције.

Решењем Комисије за заштиту конкуренције од 10.11.2015. године, наведеним друштвима одређена је мера заштите конкуренције у облику обавезе плаћања новчаног износа и то:

• друштву „Amm Immovables“ д.о.о. Београд у висини 5,1 % од укупног годишњег прихода оствареног у 2012. години, односно у износу од 15.633.030,00 динара

• друштву „Beteco“ д.о.о. Београд у висини 5,85 % од укупног годишњег прихода оствареног у 2012. години, односно у износу од 11.194.970,00 динара

• друштву „Sagoja“ д.о.о. Београд, у висини 5,1 % од укупног годишњег прихода оствареног у 2012. години, односно у износу од 7.003.473,00 динара.

Осим наведеног, поменутим друштвима је изречена и мера забране учешћа у поступку јавне набавке у својству понуђача у периоду од 18 месеци почев од датума правноснажности решења.

Закључком Комисије од 10.04.2014. године обустављен је поступак у односу на „Advena line“ д.о.о. Београд, јер је исто доставило решење Агенције за привредне регистре од 24.02.2014. о брисању из Регистра привредних субјеката.

Комплетан текст Решења је објављен на интернет страни Комисије за заштиту конкуренције.