01 « decembar « 2015 « Komisija za zaštitu konkurencije
Komisija za zaštitu konkurencije izvršila nenajavljene uviđaje u kompanijama Philip Morris i British American Tobacco

Komisija za zaštitu konkurencije izvršila je 30. novembra 2015. godine nenajavljene uviđaje u prostorijama kompanija Philip Morris Services d.o.o. i British American Tobacco South East Europe d.o.o. zbog osnovane pretpostavke da su učinili povredu konkurencije.

Komisija je istovremeno pokrenula postupke po službenoj dužnosti protiv ovih kompanija zbog sumnje da su kao učesnici na tržištu usaglašavali svoju praksu u pogledu formiranja cena svojih proizvoda.

Sprovođenjem nenajavljenog uviđaja, ovlašćena službena lica Komisije vršila su iznenadnu kontrolu prostorija, odnosno podataka, isprava i stvari, o čemu se obaveštava stranka, odnosno držalac prostora i stvari tek u trenutku izvođenja uviđaja na licu mesta. Ovaj instrument je izuzetno efikasan za otkrivanje kartelskog dogovaranja i drugih oblika povreda konkurencije. Tokom sprovođenja nenajavljenih uviđaja, Komisija je imala punu saradnju učesnika u postupku.

Komisija u ovom trenutku nije u mogućnosti da pruži više informacija, u interesu daljeg vođenja postupka.

Komisija izrekla mere nakon utvrđene povrede konkurencije u postupku javne nabavke Ministarstva odbrane Republike Srbije

Komisija za zaštitu konkurencije je, nakon okončanog postupka ispitivanja povrede konkurencije koji je pokrenut 25.07.2013.godine po službenoj dužnosti protiv društava „Amm Immovables“ d.o.o. Beograd, „Beteco“ Preduzeća za proizvodnju, trgovinu i usluge d.o.o. Beograd (Zemun), „Sagoja“ d.o.o. za proizvodnju, trgovinu, usluge Beograd (Zemun) i „Advena line“ d.o.o. Beograd, donela rešenje kojim je utvrdila postojanje povrede konkurencije iz člana 10. Zakona o zaštiti konkurencije.

Navedena društva su zaključila restriktivni sporazum kojim su unapred dogovorila pojedinačno učešće, a neposrednim dogovorom o cenama i drugim komercijalnim uslovima u postupku javne nabavke dobara – uniforme, obuće i ostale opreme za potrebe Ministarstva odbrane Republike Srbije u 2013. godini učinila povredu konkurencije.

Rešenjem Komisije za zaštitu konkurencije od 10.11.2015. godine, navedenim društvima određena je mera zaštite konkurencije u obliku obaveze plaćanja novčanog iznosa i to:

• društvu „Amm Immovables“ d.o.o. Beograd u visini 5,1 % od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog u 2012. godini, odnosno u iznosu od 15.633.030,00 dinara

• društvu „Beteco“ d.o.o. Beograd u visini 5,85 % od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog u 2012. godini, odnosno u iznosu od 11.194.970,00 dinara

• društvu „Sagoja“ d.o.o. Beograd, u visini 5,1 % od ukupnog godišnjeg prihoda ostvarenog u 2012. godini, odnosno u iznosu od 7.003.473,00 dinara.

Osim navedenog, pomenutim društvima je izrečena i mera zabrane učešća u postupku javne nabavke u svojstvu ponuđača u periodu od 18 meseci počev od datuma pravnosnažnosti rešenja.

Zaključkom Komisije od 10.04.2014. godine obustavljen je postupak u odnosu na „Advena line“ d.o.o. Beograd, jer je isto dostavilo rešenje Agencije za privredne registre od 24.02.2014. o brisanju iz Registra privrednih subjekata.

Kompletan tekst Rešenja je objavljen na internet strani Komisije za zaštitu konkurencije.