02 « јун « 2016 « Комисија за заштиту конкуренције
Међународна конференција „Изградња институционалних капацитета националних тела за заштиту конкуренције Југоисточне Европе“

ebrd cpcКомисија за заштиту конкуренције у сарадњи са Европском банком за обнову и развој, уз техничку подршку Центра за либерално-демократске студије (ЦЛДС) организовала је међународну конференцију „Институционална изградња националних тела за заштиту конкуренције у Југоисточној Европи”.

Конференцију су отворили председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић, директор ЕБРД –а за Србију Даниел Берг и Тања Мишчевић, шеф Преговарачког тима са ЕУ.

Председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић нагласио је, да после година рецесије , национална тела за заштиту конкуренције немају право на грешку, да морају обезбедити спонтано деловање правила конкуренције и реаговати само у мери и на начин да се то деловање што ефикасније омогући за добробит привреде и потрошача.

„Верујем да је једини одговор – управо кроз изградњу институционалних капацитета тела за заштиту конкуренције како би она на основу економских параметара, деловала што објективније. Потребна су нам нова знања, алати и инструменти за праћење тржишта и процену понашања његових учесника. Важне су нам што релевантније секторске анализе, о чему ћемо, на моје велико задовољство, разговарати током сутрашњег дана.“

ebrd cpcПредседник Обрадовић је рекао да верује да постоји значајан простор за унапређење институционалних капацитета националних тела региона.

“Размена искустава која доприносе уједначавању праксе, а која представља неопходност у времену повезаних тржишта и глобализације, презентација нових алатки, процедура, као и законских решења биће, неспорно, онај, неопходан корак даље у борби против све суптилнијих покушаја повреда конкуренције, чији смо сви, готово свакодневно, сведоци.”

Директор ЕБРД за Србију Даниел Берг изразио је подршку раду и функцији националних тела за заштиту конкуренције и истакао да је важно што у Србији постоји Комисија која је способна да одговори на изазове стварања равноправних услова за све учеснике на тржишту. Овакви скупови су, како је рекао Берг, у том смислу од суштинског значаја, јер омогућавају размену искустава која ће унапредити функционисање свих тела у региону СЕ Европе.

„Ако је тржиште регулисано, то је услов за већи привредни раст и благостање становништва. Ако је велики удео сивог тржишта, већи су изгледи за раст криминалитета“ закључио је Берг и додао да ЕБРД и друге међународне институције свесрдно помажу унапређење законске регулативе како би се побољшала инвестициона клима.

У том смислу, Србија је, по мишљењу Берга, изузетно успешна, јер је усвајање сета економских закона омогућено побољшање услова за конкурентност.

Шеф преговарачког тима Србије са ЕУ Тања Мишчевић истакла је да Србија неће имати већих проблема у преговорима у поглављу 8, а који се тичу конкуренције.

„Када је у питању само питање заштите конкуренције позиција Србије је, захваљујући квалитетном раду Комисије, неће имати никаквих проблема. Међутим, у оквиру овог поглавља разматра се и статус државне помоћи. Ту ће ствари бити много сложеније“, закључила је Мишчевић.

Она је констатовала да је Комисија за заштиту конкуренције Србије добар пример функционисања независног тела, иако су та тела, углавном, била непознаница за земље у транзицији.

На конференцији су учествовали угледни панелисти др Расел Питман (Russell Pittman) из Министарства правде САД, Лоренцо Кјари (Lorenzo Ciari) из Европске банке за обнову и развој, Грегор Лангас (Gregor Langus) из Европске комисија и још многи светски и домаћи стручњаци из ове области, представници адвокатуре као и пословне и академске заједнице у Србији.

Медијски пријатељи конференције су телевизија N1, агенција Фонет и магазини Недељник и Нова економија.

Комисију посетио потпредседник Комисије за заштиту конкуренције Грчке

cpc rs cpcgrПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић и чланови Савета Комисије примили су данас Димитри Лоукас (Dimitri Loukas), потпредседника Комисије за заштиту конкуренције Грчке.

Теме разговора су биле размена искустава на пољу законодавног оквира и спровођења политике заштите конкуренције, али и унапређење даље сарадње ове две институције.

Договорени су и даљи кораци у тој сарадњи, а што би омогућило да политика заштите конкуренције у овом делу Европе буде још ефикаснија. Активности које следе омогућиће, неминовно, и да српско национално тело за заштиту конкуренције буде још ближе европским стандардима на пољу права и политике заштите конкуренције, који представљају битан сегмент преговарачког процеса за приступање у пуноправно чланство у Европској унији.