icnМеђународна мрежа тела за конкуренцију (International Competition Network) организовала је у Мадриду и ове године, 13-ти пут за редом, радионицу посвећену унапређењу знања о откривању картела (ICN Cartel Workshop).

Домаћини овогодишње четвородневне радионице намењене додатном усавршавању експерата из области повреда конкуренције било је шпанско тело за заштиту конкуренције – Comision nacional de los mercados y la competencia.

Српску Комисију за заштиту конкуренције су, на овом скупу представљали експерти из Сектора за утврђивање повреда конкуренције Владимир Антонијевић и Марија Ковачевић.

Током радионице, дискусија је фокусирана на стратегије за откривање и истраживање картела, упознавање са могућим превентивним средствима, као и сарадња између различитих тела за заштиту конкуренције у домену откривања и спречавања картела. Предавачи су, као и претходних година, били стручњаци за област откривања картела из Европске комисије, али и из држава где постоји вишедеценијско искуство и пракса у откривању бројних врста повреда конкуренције.

Осим телима за заштиту конкуренције, радионица је намењена и стручњацима из невладиног сектора.