kzk-korejaКомисија за заштиту конкуренције и Амбасада Републике Кореје организовале су семинар на тему „Искуства у спровођењу политике заштите конкуренције у Републици Кореји и Републици Србији“.

Овај догађај за циљ је имао стицање већих знања не само запослених, већ и других заинтересованих, о добрим светским праксама у примени политике заштите конкуренције.

Скуп су отворили председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић, Њ.Е. амбасадор Републике Кореје Ју Деђонг и Радица Нусдорфер, шефица економског сектора и европских интеграција при Делегацији Европске уније у Србији.

Председник Обрадовић, том приликом, је истакао да је заједничка посвећеност остваривању услова за ефективну конкуренцију као и блискост и пријатељство оно што спаја корејско и српско тело за заштиту конкуренције.

- Свесни смо да морамо да интензивирамо међународну сарадњу, јер је та сарадња, у времену када су тржишни учесници не само регионалних, већ и светских размера, кључ успеха у борби коју заједнички водимо за равноправне тржишне услове за све, рекао је др Обрадовић.

Њ.E. Ју Деђонг је нагласио да оно што Република Кореја жели да подели са Србијом, кроз организацију оваквих семинара је да је његова земља доказ да снажна економија није случајност, већ резултат добрих јавних политика и управљања, као и ефикасних институција.

- Верујем да су наша искуства корисна Србији, у функцији њеног економског развоја и даље европске интеграције, навео је Њ.E. амбасадор Ју Деђонг.

Шефица економског сектора и европских интеграција при Делегацији ЕУ у Србији Радица Нусдорфер констатовала је да је Србија доста одмакла у спровођењу политике заштите конкуренције и да су прописи у Србији коју регулишу ту област у великој мери усклађени са европским законодавством.

- Спроведена су два пројекта техничке помоћи Европске уније Србији, а припрема се и трећи, а како би се боље применили стандарди и правила за заштиту конкуренције, казала је Нусдорфер.

Презентације су одржали генерални директор државне агенције Републике Кореје КОТРА у Србији, Ли Сунг-ги, Ан Бјонг-гју, представник тела за фер трговину Републике Кореје при Амбасади Републике Кореје у Бриселу и др Вељко Милутиновић, члан Савета Комисије.

Посебна пажња била је посвећена спровођењу leniency програма у Републици Кореји. Република Кореја налази се, иначе, у самом врху по ефикасности у примени политике заштите конкуренције. При том, преко 70 одсто окончаних поступака због повреде конкуренције спроведено је управо захваљујући успешности leniency програма, а које тело за заштиту конкуренције Републике Кореје примењује од 1997. године.