kzk-korejaKomisija za zaštitu konkurencije i Ambasada Republike Koreje organizovale su seminar na temu „Iskustva u sprovođenju politike zaštite konkurencije u Republici Koreji i Republici Srbiji“.

Ovaj događaj za cilj je imao sticanje većih znanja ne samo zaposlenih, već i drugih zainteresovanih, o dobrim svetskim praksama u primeni politike zaštite konkurencije.

Skup su otvorili predsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović, Nj.E. ambasador Republike Koreje Ju Deđong i Radica Nusdorfer, šefica ekonomskog sektora i evropskih integracija pri Delegaciji Evropske unije u Srbiji.

Predsednik Obradović, tom prilikom, je istakao da je zajednička posvećenost ostvarivanju uslova za efektivnu konkurenciju kao i bliskost i prijateljstvo ono što spaja korejsko i srpsko telo za zaštitu konkurencije.

- Svesni smo da moramo da intenziviramo međunarodnu saradnju, jer je ta saradnja, u vremenu kada su tržišni učesnici ne samo regionalnih, već i svetskih razmera, ključ uspeha u borbi koju zajednički vodimo za ravnopravne tržišne uslove za sve, rekao je dr Obradović.

Nj.E. Ju Deđong je naglasio da ono što Republika Koreja želi da podeli sa Srbijom, kroz organizaciju ovakvih seminara je da je njegova zemlja dokaz da snažna ekonomija nije slučajnost, već rezultat dobrih javnih politika i upravljanja, kao i efikasnih institucija.

- Verujem da su naša iskustva korisna Srbiji, u funkciji njenog ekonomskog razvoja i dalje evropske integracije, naveo je Nj.E. ambasador Ju Deđong.

Šefica ekonomskog sektora i evropskih integracija pri Delegaciji EU u Srbiji Radica Nusdorfer konstatovala je da je Srbija dosta odmakla u sprovođenju politike zaštite konkurencije i da su propisi u Srbiji koju regulišu tu oblast u velikoj meri usklađeni sa evropskim zakonodavstvom.

- Sprovedena su dva projekta tehničke pomoći Evropske unije Srbiji, a priprema se i treći, a kako bi se bolje primenili standardi i pravila za zaštitu konkurencije, kazala je Nusdorfer.

Prezentacije su održali generalni direktor državne agencije Republike Koreje KOTRA u Srbiji, Li Sung-gi, An Bjong-gju, predstavnik tela za fer trgovinu Republike Koreje pri Ambasadi Republike Koreje u Briselu i dr Veljko Milutinović, član Saveta Komisije.

Posebna pažnja bila je posvećena sprovođenju leniency programa u Republici Koreji. Republika Koreja nalazi se, inače, u samom vrhu po efikasnosti u primeni politike zaštite konkurencije. Pri tom, preko 70 odsto okončanih postupaka zbog povrede konkurencije sprovedeno je upravo zahvaljujući uspešnosti leniency programa, a koje telo za zaštitu konkurencije Republike Koreje primenjuje od 1997. godine.