kzk-ekofPredsednik Komisije za zaštitu konkurencije dr Miloje Obradović razgovarao je sa šeficom Pregovaračkog tima Srbije za vođenje pregovora o pristupanju Republike Srbije Evropskoj uniji dr Tanjom Miščević. Sastanku su prisustvovali i članovi Saveta Marko Obradović i dr Veljko Milutinović.

Dr Obradović je upoznao gošću sa dosadašnjim aktivnostima i planovima Komisije na unapređenju politike zaštite konkurencije, a posebno o aktivnostima u procesu pregovora u okviru Poglavlja 8 – Politika zaštite konkurencije. Ukazao je da je Komisija u potpunosti ispunila dosadašnje planove vezane za unapređenje podzakonskog okvira, kao i da je, u cilju što kvalitetnije javne rasprave, produžila rok za dostavu komentara i mišljenja na nacrte Uredbe o sporazumima o transferu tehnologije i Uredbe o sporazumima između učesnika na tržištu železničkog, drumskog i saobraćaja na unutrašnjim vodnim putevima koji se izuzimaju od zabrane.

Predsednik Komisije, je takođe, najavio mogućnost osnivanja regionalnog Foruma za zaštitu konkurencije sa sedištem u Beogradu čiji bi pokrovitelj bila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Na sastanku je dr Miščević posebno ukazano na aktivnosti vezane za pripremu novog zakonskog okvira koji se odnosi na oblast politike zaštite konkurencije. Radna grupa koju je formiralo Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, a koju, između ostalih, čine predstavnici Komisije, stručnih udruženja iz oblasti privrede i civilnog sektora, ima za cilj da na inkluzivan i transparentan način ponudi novo zakonsko rešenje kojim će se dalje razviti mehanizmi za efektivan rad Komisije.

Obostrano je zaključeno da je u interesu celog društva da Komisija raspolaže instrumentima kojima može da pruži efektivnu zaštitu konkurencije i time dodatno podstakne razvoj konkurentnosti srpske ekonomije, a bez koje Srbija neće moći da izvuče maksimalnu korist za svoje građane i privredu u procesu priključenja Evropskoj uniji.

Dr Miščević je istakla da je politika zaštite konkurencije u Srbiji, a posebno rad Komisije za zaštitu konkurencije, visoko ocenjen kako od strane Tima koji u ime Srbije vodi pregovore o priključenju EU, tako i od strane administracije u Briselu. S tim u vezi, naglasila je da je u okviru Poglavlja 8, politika zaštite konkurencije i rad Komisije za zaštitu konkurencije u poslednjem Izveštaju Evropske komisije, ali i u neformalnim kontaktima sa predstavnicima EK, ocenjen kao jedan od delova srpske administracije koji je najviše usaglašen sa pravnim tekovinama Evropske unije. U tom smislu snažno je podržala i istakla važnost daljeg unapređenja rada Komisije, a posebno je pohvalila inkluzivnost i transparentnost procesa izrade novog Zakona o zaštiti konkurencije.