11 « април « 2016 « Комисија за заштиту конкуренције
Предавање професора Вилијама Ковачића у Комисији за заштиту конкуренције Републике Србије

kzk-ekofПоводом обележавања деценије рада Комисије гост Комисије за заштиту конкуренције био је Вилијам Ковачић (William E. Kovacic), професор Универзитета Џорџ Вашингтон и директор Агенције за конкуренцију и тржиште Уједињеног Краљевства (CMA), иначе један од водећих стручњака за питања заштите конкуренције на свету.

Проф. Ковачић одржао је врло корисно предавање за запослене у Комисији о правцима развоја и искуствима, али и изазовима за тела за заштиту конкуренције широм света.

Професор Ковачић учесник је и панела који ће се, у оквиру конференције „Дан конкуренције“ одржати 12. априла у Београду.

Предавању су присуствовали председник и чланови Савета Комисије, руководиоци и запослени Стручне службе Комисије. Након предавања је организована стручна дискусија и размена искустава о политици и праву конкуренције у Србији и свету.

Потписан меморандум о сарадњи српске и македонске комисије за заштиту конкуренције

kzk-ekofКомисија за заштиту конкуренције Републике Србије и Комисије за заштиту конкуренције Републике Македоније потписале су Меморандум о међусобном разумевању и сарадњи у области заштите конкуренције.

Меморандум су потписали челници две комисије – др Милоје Обрадовић, председник Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије и Благој Чурлинов, председник Комисије за заштиту конкуренције Македоније.

Овим документом две комисије желе да обезбеде услове за унапређење досадашње успешне сарадње на пољу спровођења политике заштите конкуренције. Српско и македонско тело за заштиту конкуренције ће на овај начин бити још ближе европским стандардима на пољу права и политике заштите конкуренције, који представљају битан сегмент преговарачког процеса за приступање у пуноправно чланство у Европској унији обе државе.

Комисија за заштиту конкуренције Републике Србије је, потписивањем меморандума са колегама из Македоније комплетирала формални оквир за сарадњу са националним телима свих државама у региону, што ће значајно олакшати будући рад, усаглашавања праксе и поступака, али и унапређење институционалног и законског оквира политике заштите конкуренције у Србији.