11 « april « 2016 « Komisija za zaštitu konkurencije
Predavanje profesora Vilijama Kovačića u Komisiji za zaštitu konkurencije Republike Srbije

kzk-ekofPovodom obeležavanja decenije rada Komisije gost Komisije za zaštitu konkurencije bio je Vilijam Kovačić (William E. Kovacic), profesor Univerziteta Džordž Vašington i direktor Agencije za konkurenciju i tržište Ujedinjenog Kraljevstva (CMA), inače jedan od vodećih stručnjaka za pitanja zaštite konkurencije na svetu.

Prof. Kovačić održao je vrlo korisno predavanje za zaposlene u Komisiji o pravcima razvoja i iskustvima, ali i izazovima za tela za zaštitu konkurencije širom sveta.

Profesor Kovačić učesnik je i panela koji će se, u okviru konferencije „Dan konkurencije“ održati 12. aprila u Beogradu.

Predavanju su prisustvovali predsednik i članovi Saveta Komisije, rukovodioci i zaposleni Stručne službe Komisije. Nakon predavanja je organizovana stručna diskusija i razmena iskustava o politici i pravu konkurencije u Srbiji i svetu.

Potpisan memorandum o saradnji srpske i makedonske komisije za zaštitu konkurencije

kzk-ekofKomisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije i Komisije za zaštitu konkurencije Republike Makedonije potpisale su Memorandum o međusobnom razumevanju i saradnji u oblasti zaštite konkurencije.

Memorandum su potpisali čelnici dve komisije – dr Miloje Obradović, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Republike Srbije i Blagoj Čurlinov, predsednik Komisije za zaštitu konkurencije Makedonije.

Ovim dokumentom dve komisije žele da obezbede uslove za unapređenje dosadašnje uspešne saradnje na polju sprovođenja politike zaštite konkurencije. Srpsko i makedonsko telo za zaštitu konkurencije će na ovaj način biti još bliže evropskim standardima na polju prava i politike zaštite konkurencije, koji predstavljaju bitan segment pregovaračkog procesa za pristupanje u punopravno članstvo u Evropskoj uniji obe države.

Komisija za zaštitu konkurencije Republike Srbije je, potpisivanjem memoranduma sa kolegama iz Makedonije kompletirala formalni okvir za saradnju sa nacionalnim telima svih državama u regionu, što će značajno olakšati budući rad, usaglašavanja prakse i postupaka, ali i unapređenje institucionalnog i zakonskog okvira politike zaštite konkurencije u Srbiji.