dan-konkurencije-2016-01

Поводом Дана конкуренције и обележавања десет година успешног рада Комисија за заштиту конкуренције организовала је међународну конференцију посвећену политици заштите конкуренције.

Конференцију су отворили потпредседница Владе проф. др Кори Удовички, председник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић, др Александра Томић председница Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику Народне скупштине и Штефан Худолин из Делегације Европске уније.

Председник Комисије за заштиту конкуренције Милоје Обрадовић најавио је том приликом доношење новог закон о заштити конкуренције, који би омогућио ефикаснији рад комисије. „Отворићемо широку расправу како би дошли до најбољих решења и идеја, које би резултирале предлогом новог, квалитетног Закона о заштити конкуренције“, рекао је он. Председник Обрадовић је оценио да је садашњи закон базиран на правним тековинама ЕУ, али је његова промена потребна, јер, ипак, има одређених слабости које утичу на могућу правну несигурност. Председник Обрадовић је рекао да верује да постоји значајан простор за унапређење институционалних капацитета Комисије и додао да је важна одржива функционална независност Комисије.

„Већ сада се можемо похвалити да је направљен квалитативан помак у погледу значаја покренутих поступака и њиховог стручног вођења пред Комисијом. Сматрамо значајним број потврђених решења, јер су ове одлуке Комисије директно усмерене на успостављање ефикасне конкуренције. Направљени су и крупни помаци у приближавању стандардима Европске уније, што је био и јединствени закључак након врло успешног билатералног скрининга за поглавље 8 у Бриселу. Комисија је почела и са применом значајног законског инструмента – ненајављеног увиђаја у борби против нарушавања правила конкуренције.“ истакао је он.

Потпредседница Владе Србије Кори Удовички изразила је подршку раду и функцији комисије. „Вољни смо да дамо подршку унапређењу регулаторног оквира за изградњу снажније конкуренције“, рекла је она. Према речима потпредседнице Удовички, важно је да оваква институција постоји, без обзира на крајњи исход пута ка ЕУ и да се активности и утицај Комисије прошире.

Потпредседница Удовички је рекла и да је највећи изазов за Србију изградња пословног амбијента, који ће бити пријемчивији и продуктивнији.

Председница скупштинског одбора за привреду др Александра Томић је навела да Скупштина Србије а посебно Одбор за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, имао у потпуности проактиван став који се односио посебно на – процес припреме и усвајања измена и допуна Закона о заштити конкуренције, учесшће у представљању Извештаја о раду Комисије и на крају, али не мање значајно, упућивање материјала од значаја за конкуренцију Комисији, од које смо очекивали и добијали аргументоване и правовремене одговоре.

Представник Делегације ЕУ у Србији Стефен Худолин оценио је да је Србија уз подршку ЕУ далеко догурала у заштити конкуренције и додао да су прописи у Србији коју регулишу ту област у великој мери ускладјени са европским законодавством.

На стручном делу конференције пред око 120 гостију су учествовали Теодор Танер (Theodor Tanner) председник аустријског тела за заштиту конкуренције, Вилијам Ковациц (William Kovacic) професор Универзитета Џорџ Вашингтон, Хасан Какаја (Hassan Qaqaya) бивши директор сектора за политику конкуренције и заштите потрошача Конференције УН за трговину и развој, Богдан Мариус Чиритоју (Bogdan Marius Chiritoiu) председник Савета за конкуренције Румуније, Јана Микхаилова (Jana Mikhailova) председница борда директора Савета страних инвеститора, Младен Церовац председник АЗТН-а Хрватске и Андреј Кашеваров (Andrei Kašavarov) заменик председника ФАС-а Руске Федерације, званичници регулаторних тела, научних установа, као и представници привредних комора, адвокатских канцеларија и пословних удружења.