kzk-ekofЗапослени у Стручној служби Комисије за заштиту конкуренције учествовали су на дводневној радионици за коришћење најсавременијих форензичких алата приликом ненајављених увиђаја. На радионици су запослени пролазили кроз симулацију сценарија претраге, као и анализу резултата за коришћење форензичког софтвера и опреме.

Циљ додатне обуке је унапређење знања овлашћених службених лица Комисије за заштиту конкуренције о техникама прикупљања података и тријаже, као и проценe врсте и количине података који се траже помоћу форензичких алата, а како би се постигла што већа ефикасност поступка ненајављеног увиђаја.

Ненајављени увиђај је инструмент који је предвиђен Законом о заштити конкуренције, а којим се врши изненадна контрола просторија, односно података, исправа и ствари, о чему се обавештава странка тек у тренутку извођења увиђаја на лицу места. Овлашћена службена лица врше ненајављени увиђај ако се основано сумња да постоји опасност уклањања или измене доказа који се налазе код странке или трећег лица.

Службено лице које спроводи увиђај дужно је да покаже службену легитимацију и закључак о извођењу увиђаја у пословним просторијама, односно да захтева да се омогући несметан улазак. Ствари од значаја за одлучивање у поступку, могу се привремено одузети током ненајављеног увиђаја до утврђивања свих релевантних података и чињеница које те ствари садрже, а најдуже до краја поступка.

Овај инструмент је изузетно ефикасан за прикупљање доказа и откривање картелског договарања и других облика повреда конкуренције.