15 « новембар « 2016 « Комисија за заштиту конкуренције
Секторска анализа тржишта постпродајних услуга

AFTERMARKETSНа основу Одлуке Савета Комисије за заштиту конкуренције, спроведена је анализa стања конкуренције на тржишту постпродајних услуга (aftermarkets). Aнализа је обухватила услуге сервиса, гаранције, промет и коришћење резервних делова за моторна возила и најпродаваније производе беле технике – фрижидере и веш машине.

Поред свеобухватне анализе стања, изведени су одређени закључци и сачињен низ препорука које за циљ имају унапређење законитог и фер тржишног пословања свих учесника, као и да потрошачима и њиховим организацијама олакшају увид у трошкове коришћења производа.

Намера је и да се, овом анализом, а посебно њеним закључцима и препорукама, надлежним државним институцијама укаже на стање на анализираним тржиштима, а самој Комисији олакша проактивно деловање са циљем одвраћања тржишних учесника од поступака повреде конкуренције.

Резултати спроведених истраживања и закључци који су на основу њих изведени омогућили су усвајање једног броја ставова који могу послужити Комисији за заштиту конкуренције и другим надлежним органима РС као и удружењима потрошача приликом планирања, усвајања и спровођења мера и поступака из њихове надлежности.

Једна од препорука је да се иницира истраживање цена и просечних трошкова одржавања и оправке аутомобила, као и да се она објаве и популаризују, како би се купцима аутомобила олакшало сагледавање укупних трошкова које имају приликом набавке аутомобила и вредности коју добијају за плаћену цену производа. Процена је истраживачког тима да би такво истраживање допринело да купци реалније сагледавају величину трошкова које имају приликом куповине аутомобила и приликом сервисирања и оправке возила, што би допринело интензивирању конкуренције не само на тржишту основног производа, већ и на постпродајном тржишту.

Резултати анализе биће коришћени приликом припреме Нацрта Уредбе о условима за групно изузеће споразума у сектору моторних возила, којом ће се у наше законодавство транспоновати Уредба Комисије ЕУ 461/2010.

Пројекат је спроведен у сарадњи са Републичким секретаријатом за јавне политике уз финансијску и техничку подршку PERFORM пројекта Швајцарске агенције за развој и сарадњу. Према пројектном задатку који је израдила Комисија као наручилац анализе, истраживање је спровео Институт економских наука као партнер истраживач на пројекту.

Позивају се учесници на тржишту и остала стручна јавност да доставе своје коментаре у погледу Извештаја, до 31. децембра 2016. године, на е – маил: office.kzk@kzk.gov.rs са напоменом: Коментар на секторску анализу тржишта постпродајних услуга.

Представници Комисије на конференцији „У фокусу конкуренција”

usaПредседник Комисије за заштиту конкуренције др Милоје Обрадовић имао је уводно излагање на јубиларној, десетој по реду конференцији „У фокусу конкуренција” коју традиционално организује адвокатска канцеларија Карановић & Николић и немачка фондација Фридрих Нојман (Friedrich Naumann).

Др Обрадовић нагласио је, између осталог, да је пуна примена постојећег Закона о заштити конкуренције у претходном периоду доказала да постоји простор за нормативна унапређења. Ово посебно, имајући у виду да је донет нови Закон о општем управном поступку који ће, од момента пуне примене, средином наредне године имати третман системског, односно основног закона.

Председник Комисије за заштиту конкуренције истакао је као добро решење да се, у сусрет почетку примене новог Закона о општем управном поступку појача едукација судија што би за циљ могло имати подизање судских капацитета за процесуирање повреда конкуренције. Подсетио је и да је у Извештају Европске комисије о напретку Србије истакнута важност и потреба да се ојачају капацитети правосуђа за оцењивање сложених случајева повреда конкуренције.

На овогодишњој конференцији „У фокусу конкуренција“ излагања и дискусије су биле фокусиране на области права заштите конкуренције, пракси аустријског тела за заштиту конкуренције и праву заштите конкуренције Аустрије као и утицају права ЕУ на државе кандидате у области права заштите конкуренције.

Један од панелиста био је и др Синиша Милошевић, руководилац Сектора за економске анализе у Комисији за заштиту конкуренције, који је присутнима говорио о пракси економских анализа у раду Комисије и њиховом значау за ефикаснији рад институције.